Luang Prabang, Laos

Nu har det hänt igen!

På flygplatsen i Bangkok igår morse satt vi och väntade på planet. Intill oss sitter en skolklass eller sportförening (alla var klädda i likadana träningsoveraller) bestående av tjejer i 9-10 årsåldern. Plötsligt kommer en av dom fram och frågar om dom får ta ett kort. Jag bara stirrar förundrat och säger Yes. Då kommer hela gruppen och sätter sig runt omkring och läraren/ledaren tar ett kort på oss. Han kommer fram och visar kortet och tackar. Sen försvinner hela gruppen bort i avgångshallen.

Väl framme i Luang Prabang och incheckade på hotellet traskade vi ut på stan. En liten stad med låg bebyggelse. Få bilar men en hel del mopeder och några cyklar. De som varit i Hanoi skulle känna igen sig lite grann fast allt är i mycket mindre skala här.

Vi vandrade runt på marknaden, var inne i butiker som sålde hantverk, tyger och möbler. I en av butikerna berättade man stolt att Mick Jagger varit där för att par år sedan och shoppat väldigt mycket. Vet inte om det var en liten fingervisning om att vi också borde göra det. (Det fanns fotobevis på Mick Jagger.) Vi bokade ocksa ett par utflykter när vi ändå var igång.

På kvällen efter att vi ätit gick vi en sväng på stan igen. Den var ännu mer förtrollande på kvällen. Överallt hängde olikfärgade papperslyktor med stearinljus i. Stearinljus stod utställda överallt i stan. Det var som att vandra runt i en saga eller en dröm. Alla dessa ljus och lyktor som likt eldflugor lyste upp i den svarta, heta kvällen. Vi kom till ett buddhisttempel där munkarna och noviserna höll på att tända lyktor inne på tempelområdet. Munkarnas entoniga mässande gav konstigt nog en avslappnande känsla. En av de yngre munkarna kom fram och hälsade – Savaide. Han berättade att det var en ljushögtid som firades. Dagen efter (idag 7 oktober) var den första fullmånen i den elfte månaden i månkalendern. Detta firas med ljus och lyktor och böner till Buddha. Vackert, vackert, vackert.

Idag började vi dagen med en frukost utanför hotellet. Utsikt over Mekongfloden som ligger alldeles intill hotellet. Därefter stack vi iväg till samlingsplatsen för dagens första utflykt. En båttur på Mekong. Först till en by där det tillverkas Laotiskt whisky, smakprov delades ut till hugade spekulanter (klart man ville smaka). Jag kan lugnt säga att jag smakat bättre drycker, men köpte ändå en liten flaska risbrännvin.

Turen fortsatte till två stycken grottor där det finns över 4000 Buddhastatyer i olika storlekar. Vissa av dem har funnits där i hur många år som helst. Andra är av senare datum. Vandringen upp till den övre grottan tog på krafterna. Hett som i en bakugn och fuktigt som i en dusch. Svetten sprutade om mig när jag väl kom upp till grottan.

Innan vi kom tillbaka till Luang Prabang besökte vi en by där det tillverkas papper. Detta är något som Laos ska vara känt för, sitt konstpapper. Det var intressant att se hur det gick till att göra papprena. De la in blommor och gröna blad som dekorationer i pappret.

Tillbaka till hotellet för att plocka upp badbyxor och handduk. Nu var det dags att åka till ett vattenfall uppe i bergen. 1 timme i liten minivan på gropiga, skumpiga grusvägar. Det sliter på sittfläsket, men det var värt varenda grop i vägen att komma dit. Väl framme var det en kortare vandring genom djungeln innan vi kom fram till fallet. Och vilket vattenfall – jag vet inte hur högt det kan ha varit men skulle tippa på nånstans mellan 60-70 meter. Nedströms från fallet fanns små ”pooler” som man kunde bada i. Välbehövligt uppfriskande att slänga sig i det svala vattnet. På väg tillbaka till stan började det regna. När det regnar här så görs det med besked, det formligen vräker ner. Och det gjorde det i dag också. Grusvägen blev nästan lerväg ibland. Som tur är så varar regnskurarna sällan någon längre tid.

När vi hade tagit oss uppför en ”kulle” och var på toppen var utsikten hänförande. Grönklädda berg och kullar så långt man kunde se. Borta i horisonten hängde regndis över bergstopparna och nedanför allting den mäktiga Mekong som ringlade fram genom landskapet som en orm i silverskrud.

Har precis varit ute och ätit och vandrat runt lite i stan. Det är samma ikväll, lyktor och ljus överallt.