Pondicherry – Auroville

Vi har varit iväg en liten sväng. Några timmars bilfärd söderut utefter kusten ligger den före detta franska kolonien Pondicherry (från 1 oktober har den det mer indiska namnet Puducherry). Det var några riktigt lata dagar på ett ”Hidesign hotel”. Ett verkligt häftigt ställe. Beläget alldeles vid havet så vi hade ständigt brisen som svalkade. Uterestaurang i gatuplan samt på taket (3:e våningen). Vi har givetvis provat bägge.

Blog Image

Han på sängen är inte designad, bara trött. Tiden i ”Pondi” gick mest åt till att vandra på stan, kolla affärer, äta goda middagar och slöa.

Sista morgonen i Pondicherry hade jag bestämt mig för att gå upp tidigt och titta på soluppgången. Trodde i min enfald att jag skulle vara i stort sett ensam på strandpromenaden klockan 6 på morgonen. Icke då, det var mängder av människor ute. De flesta motionspromenerandes. Människor i alla åldrar och storlekar var ute och gick i rask takt med svängande armar. En del i senaste sport-out-fiten, en del barfota, en del kvinnor i sari, andra i overall och mpg3-lurar i öronen. En del med kofta och mössa, det var ju huttriga 22-23 grader bara. En fascinerande syn. Tyvärr lite för mörkt för den usliga kamera jag har.

På vägen tillbaka till Chennai åkte vi till Auroville. Istället för att jag försöker förklara vad det är och går ut på så har jag länkat till Aurovilles hemsida. Lägger däremot in några kort tagna där för att kittla nyfikenheten.

Blog Image

För att få möjlighet att komma och se Matrimandir (läs mer på Auroville hemsida) var man tvungen att först se en video. Därefter fick man ett viewers pass och med det i handen kunde man ge sig iväg på stigen genom skogen bort till Matrimandir.

Blog Image

Innan man når fram till Matrimandir passerar man anlagda trädgårdar.

Blog Image

Så till slut, den gyllene globen Matrimandir.

Blog Image

I den vita stenpluppen i förgrunden av bilden finns jord från alla de 124 länder som var representerade vid invigningen av Auroville 1968.

Blog Image

Idag är det dagen innan nyårsafton och vi har ägnat dagen åt att handla allt som behövs för middagen imorgon. Jag kommer att stå för förrætt (soppa med färska tigerprawns, grädde och saffran) och varmrätt (färsbiffar med fetaost och bacon samt ugnsrostad potatis och rotfrukter). Efterrätten ordnar de andra, har inte riktigt koll på vad det blir, men det köptes glass idag så det är nog en del av det hela tror jag.

Göran har varit på auyervedisk behandling idag, men det får han berätta om själv.

Det var en del avspärrningar på stan idag pga avrättningen av Sadam Hussein. Flera gator genom muslimska områden var avspärrade. Poliser fanns utanför moskéerna. Så man kan væl säga att de var lite förhöjd beredskap.