Södra Chile

I mitten av 1800-telet kolonialiserades denna del av Chile av tyskar. De kom hit på begäran av den chilenska regeringen för att befolka just denna avlägsna del av landet. Det tyska finns fortfarande kvar i namn, byggnader, mat mm mm. Många personer har tyska efternamn, vår guide idag heter Lindht. Appfelstrudel är en specialitet för området, kanske inte riktigt vad man väntar sig.

Regionen står för nästan all mjölkproduktion i landet. Så även kött och potatis. Turisterna står givetvis också för en stor del av inkomsterna här. Många hyr ut sina hus dyrt under sommarmånaderna för att sedan klara sig på inkomsterna under vintern. Man har 9 månader av regn och 3 månader ostadigt väder här säger man skämtsamt om klimatet. Men sommaren som den är nu är helt fantastisk. 30 grader och strålande sol från en klarblå himmel.

Puerto Montt somäar en större stad 20 km härifrån har en fiskeindustri men lever också mycket på turister. Stora kryssningsfartyg lägger till och det genererar massa arbete inom transport och turism.

Idag var vi på en tur både i Puerto Varas och Puerto Montt. Höjdpunkten var nog ett besök på fiskmarknaden i Puerto Montt. Guiden visade oss alla olika varianter som fanns av musslor, ostron, fiskar, sjögräs och annat ätbart.

Så här långt söderut beter sig ljuset på samma sätt som hemma under sommaren. Klockan 21.00 är det fortfarande ljust.

Idag har vi varit runt i olika små städer i omgivningen. Furtillar där man har en årlig klassisk musikfestival med deltagare från alla möjliga delar av världen. Där besökte vi ett museum som berättade om strapatserna de första tyskarna utsattes för när de kom hit.

Lunch åt vi på en restaurang mitt ute i ingenting. Omgivna av böljande gröna kullar, hagar med lamor, getter och får. Den ständigt närvarande utsikten över Lago Llanquihue och vulkanerna gör att det känns som man sitter i en turistbroschyr. Men det är på riktigt. Helt otroligt vackert är det.

Ikväll blir det klassiskt konsert på torget har i stan så vi går nog dit och lyssnar lite.