En tur upp i bergen

Idag var det verkligen upp i ottan, 06.15 klev jag ur sängen. Tog en dusch, åt frukost och kollade att allt var med. Solskydd, keps, vatten, tjock tröja, och annat som kunde behövas för en tur upp i bergen.

Det var fortfarande mörkt när vi åkte iväg. När vi lämnade staden kunde jag se hela Mendoza som ett urbrett täcke bestående av lampor. De första solstrålarna smekte bergstopparna och färgade dem gyllengula. Hur vackert som helst.

Vi följde Rio Mendoza uppströms och kom till platser som Uspallata (har spelades filmen ”7 år i Tibet” in. Så Brad Pitt har gått på samma gator som jag gjort), skidorten Los Penitentes, den naturliga stenbron Puente del Inca. Vi hade en fantastisk vy över Aconcagua (med sina 6959 meter är det det högsta berget på västra halvklotet).

Dagens höjdpunkt (i ordets alla betydelser) var när vi efter en vindlande färd på en slingrande grusväg kom upp till 4200 meter. Vi var precis vid den chilenska gränsen, så man kunde stå och blicka ut över Anderna med en fot i Argentina och den andra i Chile. Det båaste en vind som kunde falla gamlingar och små barn. I kombination med endast 6 plusgrader gjorde att det var kallt, riktigt kallt. Men utsikten var makalös.

Hemresan gick bra ända tills vi närmade oss Mendoza. Himlen blev mörkare och mörkare, regn började falla, blixtar lyste upp himlen och åskan åanade i fjärran. Sen kom haglet. Stora som ping-pongbollar. Då vände chauffören.

Vi åkte tillbaka några kilometer for att komma från ovädret. Chauffören sa att vi skulle vänta ut det värsta. Han berättade att haglen kunde slå sönder vindrutan om vi fortsatte att köra i stormen. Vi väntade i ca 30 minuter på att det skulle lugna sig. Sen fortsatte vi färden mot Mendoza.

Vi åkte förbi områden som var helt vita, täckta av hagel som ännu inte smält undan. Vattendragen hade fyllts på och vatten forsade fram på vägar, broar och åkrar. Vissa ställen var översvämmade så vi fick köra försiktigt genom vattnet. Bara en kort bit bort kunde det vara helt torrt, så man kan verkligen säga att det varit spridda skurar.

Till sist kom vi hem i alla fall. Helena, som hållit sig på hotellet under dagen och tränat kryck-gång, berättade att det varit till-och-från-väder hela dagen. Sol, regn och sol igen.

Dagens spanska ord är GRANIZO som betyder hagel.