Kushinagar

Nästa stopp var den plats där Buddha dog och gick upp i Nirvana – Kushinagar.

När vi kom till platsen blev vi påhoppade av guider som ville visa oss runt. Speciellt en man var påstridig.

Vid den plats där Buddha dog har man byggt ett litet tempel med en liggande Buddha. Nehru (Indiens första premiärminister efter frigörelsen från England) lär ha kommit till platsen och blivit upprörd att det inte fanns något tempel eller liknande för att markera denna viktiga plats. Han lät då uppföra ett tempel och en stupa.

Detta berättade den påstridige mannen som följt efter oss. Han visade också att man kunde betrakta den liggande Buddhan från olika vinklar och se olika saker. Från ett håll såg man bara kroppen, från ett annat Buddhas ansikte med ett tänkande uttryck, och från ett tredje såg man Buddhas ansikte med ett finurligt leende på läpparna.

När vi gick ut från templet fortsatte mannen att följa efter oss. Göran tröttnade och gick iväg. Jag sa att jag tyckte att jag gjort klart att vi inte var intreserade att betala honom för guidning. Han svarade då att pengar var inte allt, men han ville inte att jag skulle lämna platsen och inte känna till historien om Buddhas död. Vad svarar man på det? Det slutade med att han berättade och jag lyssnade (utan att betala).

Nästa anhalt skulle bli Varanasi.