Turist – Javisst

Det har nu gått ett par dagar sedan jag lämnade Kopan. När jag åkte därifrån delade jag en taxi ner till Boudha med Mike från Canada. Han skulle bo på Guesthouset som låg bredvid det jag skulle bo på. Det blev en hel del internettande när jag kom tillbaka till Boudha. Kaffe, banankaka och Internet i flera timmar.

Dagen därpå skulle jag träffa Spiro (en italienare som också var med på kursen) i Patan, den andra största staden i Kathmandudalen. Där skulle vi besöka museum och tempel. Nästa dag kom och jag var i tid till vårt möte i Patan, och det var Spiro också. Problemet var bara att han hade bara en timme till förfogande innan han skulle förbereda sin hemresa som skulle ske på eftermiddagen. Så vi hann med ett besök på museet och en kaffe tillsammans. Sen sa jag farväl till Spiro och vandrade runt i Patan på egen hand (ja, tillsammans med 100-tals andra turister förstås).

När jag ändå var ute och turistade tänkte jag att det var väl lika bra att se fler saker på samma dag. Så jag satte mig i en taxi till Pashupatinath, det viktigaste hindutemplet i Nepal. Här kostade jag på mig en guide som vandrade runt med mig i nästa en timme. Han visade och berättade.

Vid floden Bagmati fanns också krematorieplatserna. På ena sidan bränner man döda kroppar, på den andra sidan tvättar man sig själv eller kläder. Jag såg när man förberedde en bränning. Bålet byggdes upp och kroppen lades på, den täcktes med halm och sen satte man eld på allt. När kroppen brändes kastade man kläderna personen haft i floden. Det var en underlig upplevelse att stå i röken och askan som blåser runt från krematoriebålen.

Efter rundvandringen här fortsatte jag på egen hand tillbaka till Boudha. Jag fick en kort beskrivning av vägen jag skulle gå och den fungerade bra. Efter ca 30 minuters promenerande i brännande sol så var jag framme igen vid stupan i Boudha. Gissa vad jag gjorde här – kaffe och banankaka så klart 🙂

Resten av dagen ägnade jag åt att packa om. Jag ska bara ha en liten väska med mig till Nagarkot. Resten lämnar jag på the Valley Guesthouse. Imorgon förmiddag blir jag hämtad. Hoppas .på klart väder så att jag kan njuta till fullo av utsikten över Himalaya.