Helsingfors

Så var det äntligen dags att ge sig iväg. X2000 från Göteborg till Stockholm. Där hade vi ganska bra med tid att slå ihjäl så vi hann med en långsam lunch innan vi tog Silja Lines buss ut till Värtahamnen. Här hade vi ännu mer tid att slå ihjäl. Men det gick ganska bra med första delen av Millenium trilogin.

När vi väl kom ombord på båten hade vi en träff med alla deltagare på resan. Vi var 14 stycken inklusive Peter som var vår reseledare. En av deltagarna skulle ansluta på vägen mellan Åbo och Helsingfors.

Resan över till Åbo var ganska händelselös, lite mat och ett glas vin innan det var dags att krypa till kojs.

Tidig ankomst till Åbo. Köpte en macka i cafeterian som jag åt i väntan på tåget till Helsingfors. Tågresan tog knappt 3 timmar så vi var i Helsingfors strax innan klockan 11 på förmiddagen. Låste in stora ryggsäcken och gav oss ut på stan. Helena och jag tog oss ner till Senatstorget där vi hoppade på en stadstursbuss som bl. a tog oss till en kyrka som var insprängd i en klippa. Men vi hann också se Sibeliusmonumentet, Olympiastadion, Operan och Riksdagen innan vi var tillbaka vid Senatstorget.

Nu var det dags för lunch nere på marknaden, stekt siklöja, laxbiff, renköttbullar och stekt potatis var den något märkliga blandning jag åt. Måsar, duvor och sparvar bevakade varje tugga vi tog, ivrigt väntandes på att vi skulle gå och lämna rester kvar på bordet. Eftersom vi satt utomhus under regntunga skyar i 10-gradig värme så behövde vi komma inomhus och värma oss lite. Var kan man göra det bättre än på Stockmanns varuhus. Att vandra runt på matavdelningen är en ganska behaglig upplevelse. Köpte lite vatten inför nattens tågresa till Moskva. Hann med att sitta på ett fik i Glashuset också (Göran – du kanske minns sko-kaféet från när vi var i Helsingfors?)

Tåget gick 18.23. En trång 4-bäddskupé skulle vi bo i. Det var jag, Helena, Karin och Ingemar. När vi väl fått alla ryggsäckar och väskor undanstoppade under säten och på hyllor så var det ganska bra med plats ändå. En macka i restaurangvagnen, lite whisky och prat i kupén, tull och passkontroll avklarad så önskade vagnsvärdinnan oss god natt och det var dags att krypa upp i överslafen för att sova ett par timmar. Ankomst Moskva 08:25