Balsamerad man i glaskista

Idag var det sovmorgon. Ända till klockan 8. Frukost, dusch och sen in till centrala Moskva. Tunnelbana till Röda Torget. Här ställde vi oss i kö för att titta på Lenin som ligger i sin glaskista. Väskor, mobiler, kameror ja nästan i stort sett allting måste lämnas in. Därefter är det en säkerhetskontroll som skall passeras. Sen en vandring utefter muren till Kreml, runda mausoleet och närma sig ingången. Samtidigt på Röda Torget pågår förberedelser för festligheterna nästa vecka. En militärorkester marscherar och repeterar klämmiga marschvänliga stycken. Så i takt med musiken marscherade vi in i Leninmausoleet. Här stod det strama vakter som med små gester pekade ut att det var trappsteg för de ville inte att vi skulle trilla här inne) eller så visade de vilken väg vi skulle gå om det fanns valmöjligheter. Till slut kom vi fram till det innersta. Här låg han, liten, balsamerad och likblek (ursäkta det dåliga skämtet). En snabb passering och sen var det klart. Vi var tillbaka ute på Röda Torget. Nu är det bara en gubbe kvar och titta på, Mao i Beijing sen har jag täckt de tre (Mao, Lenin och Ho Chi Min)

Efter denna något makabra tur gick vi till Vasilijkatedralen. Men det var inte så mycket att se. Vi hade blivit varnade för att det var inget att se, men trodde nog inte att det skulle stämma så pass bra. Reparationsarbeten pågick och allt bestod av små kamrar. Inget stort vacker rum som vi trodde att det skulle vara. Ja, ja , nu har vi sett det i alla fall.

Direkt vidare till Kreml. Har traskade vi runt och tittade på kyrkor, klockor och lökkupoler tills det värkte i fötterna och skrek i magen. Lunchdags. Ingen höjdare, men snabbt gick det eftersom vi hade lite bråttom. En snabbpizza och en Pepsi (vad ger ni mig för det).
En kort sväng förbi alla stånd där det såldes allt från pälsmössor till klockor. Köpte några små snapskoppar i metall (bra att ha på tågresan).

Nu var det dags att utforska Moskvas tunnelbanesystem Vi åkte fram och tillbaka med olika linjer. Vi var på jakt efter stationen med kristallkronorna. Vi hittade den inte, men däremot en hel del andra stationer som vi fotograferade på

Sitter nu på hotellet och väntar på bussen som skall ta oss till järnvägsstationen och taget till Ulan Baatar. Blir inget skrivande på ett tag.