Beijing

Vi kom till Beijing en solig och varm eftermiddag. Ingen guide väntade på oss så det var lite snurr innan vi hittade vår buss och innan den körde iväg med oss till hotellet. Chauffören ville inte köra eftersom det inte var nån guide med. Det blev en del telefonsamtal för Peter innan allt reddes ut och vi for iväg mot hotellet. Det var ett stort bra hotell precis intill Xuanwumen tunnelbanestation.

Första dagen tog jag en promenad till Himmelska Fridens Torg, bara för att insupa lite atmosfär och njuta av att vara i Beijing.

De flesta av oss var ganska trötta eftersom vi inte sovit så mycket på taget till Beijing. Helena, Suzanne, Nicke och jag var ute och käkade. Vi tog tunnelbanan förbi Himmelska Fridens Torg och traskade upp till matmarknaden. Det fanns inget som jag ville äta direkt. Orm, spindlar och skorpioner uppträdda på grillspett. Packat med folk och varmt var det. Men vi gick igenom marknaden och kom ut på andra sidan. Fortsatte till Himmelska Fridens Torg och hittade en restaurang som verkade bra. Och det var den. Vi var proppmätta när vi släntrade bort till hotellet.

Annat som vi hunnit med i staden ar bl a shopping. Nu har jag varit otroligt modest med handlandet, 2 pikétröjor. Men andra har handlat kilovis som de har skickat hem med paket.

Helena och jag hade tänkt titta på Mao i sin glasbox, men det hade tusentals andra också tänkt sig. När vi väl hittade slutet på kön där vi tänkte stalla oss så skrek vakten / No bags, no bags. Så det var bara att försöka förstå var man skulle lämna in dem. När vi väl klurat ut det så hade det kommit ytterligare tusentals människor och ställt sig i kö. Så vi ändrade plan. Skit i Mao, vi åker till Sommarpalatset istället. Så tittar vi på Mao på tisdag (imorgon). Sagt och gjort, vi tog tunnelbanan till Sommarpalatset (17 stationer från vårt hotell). Vid Sommarpalatset var det också en och annan person, närmare bestämt 32.000 visade en skylt. Men vi behövde inte köa, bara trängas. Söndagar är ingen bra dag att vara turist på

Idag har vi varit på en tur till Kinesiska Muren och på vägen tillbaka var vi till ett center for traditionell kinesisk medicin. Vi fick fotmassage och blev pulsdiagnostiserade av professorer. Det var bara Peter (reseledaren) som var frisk. Vi andra hade en eller annan åkomma som behövde kureras med traditionell medicin (som fanns att köpa för en ganska stor peng). Inget som jag nappade på.

Ikväll blir det Pekinganka. Imorgon ett nytt försök med Mao. Kanske till posten för att skicka hem saker och lätta på packningen. På kvällen sätter vi oss på nattåget till kusten for vidare transport med färja till Sydkorea.