Seoul

Dagen efter att vi varit till DMZ så tog vi tunnelbanan in till city och strosade runt. Helena och Suzanne fastnade på en marknad så jag lämnade dem åt sitt öde och vandrade vidare mot Seoul Tower. Tog linbanan upp och gick runt och tittade på utsikt och människor. Tog mig sen sakta tillbaka till guesthouset. När jag kom dit hade damerna ännu inte kommit tillbaka. Pö om pö rasslade olika deltagare från gruppen in på gusethouset. Allt som inhandlats under dagen skulle förevisas och kommenteras. Tröttnade lite på det så jag gick upp på övervåningen och surfade på nätet istället.

På kvällen var Helena, Suzanne, Gunnar, Marianne (reseledare) och jag iväg till en koreansk restaurang. Vi fick sitta på tunna kuddar på golvet och grilla fläskkött på en grill på bordet. Det grillade köttet lades på ett löv, på med lite sås och tillbehör (marinerad lök och rättika) gör ett litet paket av allt och stoppa i gapet. Väldigt gott.

Nästa dag var tänkt att användas till sightseeing i Seoul. Det började bra, ett stilla duggregn föll. På med regnjackan och iväg till city och Seoul City Tour Bus. Vårt första stopp var War Memorial Museum. Här skulle vi få bakgrunden till Koreakriget. Efter att ha gått runt och sett och läst om kriget i någon timme kände vi att det var dags att fortsätta bussturen.

När vi kom ut från museet så hade regnet tilltagit betydligt. Nu var det skyfall. Busshållplatsen översvämmades under de 10 minuter vi stod där och väntade på bussen. När bussen väl kom så fick vi vada i 30 cm högt strömt vatten för att ta oss upp i bussen. Nästa stopp skulle bli en marknad där vi tänkte äta lunch

Regnet fortsatte med oavbruten intensitet. Ibland var det som om någon stod och slängde hinkar med vatten, så kraftigt var regnet. Regnandet ackompanjerades av ett blixtrande och åskande som kunde skrämma vem som helst. Det small rejält.

Väl på marknaden letade vi upp en restaurang där vi käkade lunch. De fick nog ta in en byggtork efter att vi varit där. Allt var blött. Byxor, kalsingar, skor, ryggsäck, iPod, kamera, kartorna löstes upp när man tog i dem. Det enda som var torrt var t-shirten som täcktes av regnjackan, så det var en bra jacka i alla fall.

På gatorna var det att par cm vatten. Bilarna gjorde vackra vattenkaskader när de kom körandes, men det gällde att hålla sig undan annars fick man en extra dusch.

Återigen stod vi och väntade på City Tour bussen. När den till slut kom fick vi veta att det var den sista bussen för dagen. Det gick inte att köra på grund av allt vatten i stan. Flera gator var översvämmade och avstängda. Bussen kunde heller inte köra till vår avstigningsplats. Istället blev vi avsläppta vid en tunnelbanestation. Där tog vi linje 3 och bytte sen till linje 2 som är vår linje. När vi började närma oss vår station så gick tåget långsammare och långsammare. Vi såg genom fönstret att det var massor av vatten i tunneln. Framme vid stationen såg vi vatten forsa nerför trapporna. Tåget kröp förbi stationen utan att stanna.

Vi fick oss en ofrivillig promenad i skyfallet. Från stationen efter vår klafsade vi genom regnet, blötare än någonsin. Vi fick sen höra att vår station hade varit översvämmad och att det varit 50 cm vatten på gatorna runt omkring. TV-nyheterna visade inslag om detta. Under dagen kom det 300 mm regn. Imponerande.

Det var ett gäng blöta personer som klev in på guesthouset. Vi fick höra att alla som hade gett sig ut denna dag hade haft snarlika upplevelser som vi. Nu gällde det bara att få av sig alla blöta kläder, hitta nånstans att hänga dem på tork (svårt i ett 6-bäddsrum med minimal golvyta och inga upphängningsmöjligheter), hoppa in i en varm dusch, på med torra kläder och sen få sig en kopp kaffe och en kaka (det hann vi med att handla på vägen).

Kvällens middag blev kött och salladsbuffé. Tack och lov hade regnet lugnat sig lite. Så dagen slutade som den hade börjat. Med ett stilla duggregn.