Kyoto

Vi kom till Kyoto på kvällen. 10 minuters promenad från stationen låg vårt hotell, Kyoka. Ännu ett traditionellt ryokan, tatamimattor, madrass på golvet, kimono och tofflor. Ett par tofflor när man kommer in. Dessa byter man till ett annat par när man går på toaletten. Det gäller att ha koll på vilkken toffla man har på foten.

Efter att ha installerat oss så givk vi ut och åt den lokala specialiteten, Okonomi-yaki. Kul att prova på. Detta sköljdes ned med öl och varm saké.

Nästa dag gick I kulturens tecken. Vi tog buss till Nijo-Jo Castle. En imponerande byggnad med ett väldigt speciellt golv. När man går på det låter det som en fågel, därav namnet, Näktergalsgolvet. Tanken vara tt det skulle varna om någon inkräktare kom in i slottet.

Härifrån tog vi bussen till Ginkaku-ji, Silverpaviljongen. Vi vandrade på Filosofernas gång utefter en liten kanal, satt och drack kaffe och bara njöt av stillheten. Att vandra här på våren måste vara fantastiskt när körsbärsträden blommar.

En ny buss, nu till Gioan, kvarteret där man med lite tur kan se en riktig geisha. Men jag hade ingen tur denna gång. Ofta skymtar men dem bara när de glider in eller ut ur en byggnad, på väg till eller från ett uppdrag. Härifrån promenerade vil tillbaka till hotellet. Käkade god japansk mat på en restaurang i närheten av hotellet. Satt och och snackade väl tillbaka på hotellet. Det blev en ganska sent innan vi kom i säng.

Men det hindrade mig inte från att kliva upp vid 8-tiden. Vi käkade frukost på ett ställe i närheten. Sen gick vi till stationen, en ultramodern skapelse, rulltrappor som ser ut att leda rätt upp i himlen, men de leder till Happy Terrace, en terrass varifrån man har en fantastisk utsikt över hela Kyoto.

Promenad till shoppingdistriktet. Jag köpte bara ett par långa chopsticks, bra att ha när man lagar mat. Andra shoppade loss på ringar, kimonos, knivar (inga namn nämnda). Promenad tillbaka till hotellet. Traditionellt bad och slafsar nu runt i kimono och väntar på att bli hungrig så vi kan gå ut och äta.

Imorgon drar vi vidare in i landet och lite upp i bergen.