Takayama

Från storstaden Kyoto tog vi tåget till den betydligt mindre staden Takayama. Resan tog ca 4 timmar och när vi kom fram möttes vi av personal från det ställe vi skulle bo på. Vi kunde inte checka in förrän senare på dagen, men de tog hand om våra ryggsäckar så vi slapp släpa runt på dem. Dags att utforska igen.

Jag gav mig iväg på en tempelvandring som enligt kartan skulle ta 2 timmar. Det var inte helt enkelt att följa kartan. Den gav en hel del utrymme för egna tolkningar hur man skulle gå Jag fick ta hjälp av en japansk dam på cykel som hjälpte mig att översatta verkligheten till karta. Till slut knäckte hon koden och kunde peka ut vilken riktning jag skulle ta. Vandringen tog mig uppför en kulle och genom en regnskogsliknande skog. Skuggigt och svalt. Till slut kom jag ner på andra sidan och såg staden nedanför. Mycket riktigt, det tog ca 2 timmar att traska runt. Ett och annat tempel såg jag på denna vandring.

Väl på hotellet var det dags för traditionellt bad. Varmt och avslappnande att ligga i det heta vattnet. På kvällen åt vi en traditionell japansk måltid på hotellet. Det blev en tidig kväll. Somnade sött på madrassen på tatamimattan i vårt rum.

Nästa morgon släntrade vi, Helena, Suzanne, Nicke och jag, iväg till de morgonmarknader som finns. När damerna avancerat 2 meter på 15 minuter gav jag upp. Jag lämnade dem och Nicke, som har mer tålamod med shopping än vad jag har, åt sitt öde och vandrade iväg på egen hand. Fikade, läste och lunchade innan det var dags att träffas på stationen och kliva på tåget som skulle ta oss till Tokyo.

Tågresan började med ett lokaltåg till Nagaoya. Spåret vindlade sig intill en flod ner genom dalgången. På bägge sidor reste sig grönklädda berg. I botten på dalgången rann en flod som ibland var på vår vänstra sida men sen for tåget över en bro och då dök floden upp på höger sida. Vattnet kastade sig fram mellan och över stenar och klippblock. Ibland ändrade vattnet färg, från det vilda vita till ett stilla smaragdgrönt. Det hände vid en damm som byggt. Vattnets framfärd hejdades av dimväggen och samlades upp till en liten sjö. Men när vattnet kom ut på andra sidan tog det fart igen. Det var ett fascinerande skådespel att betrakta.

I Nagaoya bytte vi tåg till Shinkansen. Vi kom till Tokyo lagom till rusningstrafiken. Tänk er 14 personer med bagage som skall på lokaltåget/tunnelbanan. Ja de var precis så trångt som man kan föreställa sig. Men vi klarade av även detta. Alla kom med samma tåg och av vid rätt station. En 15 minuters promenad innan vi var framme vid vårt hotell. Små rum med vanliga sängar, ett pyttelitet badrum. Innan man klev in i det skulle man ha bestämt om man skulle gå in framlänges eller backa in. När du väl var på plats gick det inte att ändra sig.

”Middag” på McDonalds. Snack på rummet sen dags att knoppa. Imorgon skall Tokyo utforskas.