3 P

Den taxichaufför vi avtalat med att plocka upp oss idag på morgonen klockan 9 dök aldrig upp. Till vår förvåning. Vi väntade drygt 20 minuter sen tog vi en annan taxi till dagens första utflyktsmål. Dagens första P.

Patan

En gammal stad straxt söder om Kathmandu. Runt Durbar Square finns en mängd vackra gamla byggnader. Här finns också ett utmärkt museum om man har några timmar att avvara. Nu valde vi att strosa runt istället för att gå på museum

Efter ett par timmar drog vi vidare med taxi till dagens andra P.

Pashupatinath (undrar om mina kollegor på jobbet skulle klara ”hänga gubbe” på det ordet?)

För hinduer den heligaste platsen i Nepal. Här finns tempel, statyer, pilgrimer och halvnakna heliga män i fantasifulla utsmyckningar. De låter sig gärna fotograferas mot ersättning.

Här sker också kremeringar. När vi var där så pågick 2 stycken och det låg flera kroppar som väntade på att bli brända. Vi anlitade en guide som vandrade runt med oss och berättade om det vi såg plus en massa om saker vi inte såg, t.ex om olika hinduiska gudar.

Efter ett par timmar här i brännande sol var det så dags för dagens tredje och sista P.

Promenad

Från Pashupatinath gick vi upp över berget och ner på¨andra sidan. Korsade den lilla floden och sen in i gyttret av hus och små tränga vägar. Som tur var hade vi en bra beskrivning (och jag har gått denna väg en gång tidigare) så kom vi så småningom till Boudha igen.

Här gick vi till en restaurang med takterrass och utsikt över stupan. Det var skönt att få sätta sig i skugga och låta sig svalkas lite av vinden. På stupan pågick en filminspelning av ett dansstycke av traditionell karaktär. Intressant att sitta och titta på medan vi väntade på maten.

Efter lunchen följde jag med Helena tillbaka till Shechen Guest house och sen gick Marie, Suzanne och jag till Diki Khangsar för att träffa barnen och ta lite kort.

På väg tillbaka gick vi in på ett ställe som gjorde traditionellt tibetanskt hantverk. De återvann gamla tyger och vävde nya mattor eller gjorde olika tyghantverk i lappteknik.

Nu är vi tillbaka på Shechen Guest house. Jag sitter i cafét och dricker kaffe och äter en ljuvlig citronpaj. Det har blivit min nya favorit. Verkar som om banankaka inte längre finns på Flavors, så det var dags att hitta en ny favoritsötsak.

GW – du vet inte vad du missar smiley