Swayambhunath

Idag hade vi bättre tur med vår avtalade taxichaufför. Prick klockan nio vinkade han till oss från andra sidan gatan vid huvudingången till stupan i Boudha. Han skulle köra oss till Swayambhunath, en stupa i andra änden av Kathmandu. Resan dit tog ca 40 minuter genom morgonrusningen. Tror faktiskt inte att det är nån skillnad på när man åker här i stan. Det verkar alltid vara rusning.

Vid Swayambhunath fastnade vi nästan direkt i en liten affär som sålde ”singing bowles”. Försäljaren visade och testade på oss hur man kan använda skålarna dels vid meditation men även vid sjukdomstillstånd. Det var en ganska häftig känsla när man kände vibrationerna från skålen i hela kroppen. Än häftigare var när han fick vattnet i en skål att se ut att koka genom att få skålen att ”sjunga” och vibrera.

Vi vandrade runt på området och besökte bl a ett tempel. Vi stod även och beundrade utsikten över Kathmandu och tittade på de tre glador som svävade över våra huvuden.

Till sist var det dags att ta de 365 trappstegen ner till vår taxi. Vi for direkt vidare till Thamel. Den stadsdel av Kathmandu som de flesta turister hamnar i. Affärer och restauranger. Barer och guest houses. Bilar och cyklar. Rickshaws och fotgängare. Ett myller av folk och ett ibland öronbedövande ljud av biltutor. Inte direkt en plats för avkoppling och kontemplation. Men nu var det inte det vi var ute efter. Här skulle kollas butiker. Framför allt fritidskläder. GoreTex jackor till väldigt bra priser. Blir nog ett och annat inköp innan hemresan.

Efter stöket i Thamel kände vi att det vore bra med lite lugn och ro. Så vi gick till Garden of Dreams. En oas mitt i kaoset. Här satt vi mest och stirrade framför oss och njöt av lugnet.

Men efter ett tag började magarna göra sig påminda. Det var dags för lunch, så vi tog en taxi tillbaka till Boudha. Här fastnade vi i en affär och gjorde faktiskt en del inköp. Sen vandrade vi runt uppe på stupan. Filminspelningen pågick fortfarande. De hade bara flyttat si till en annan plats på stupan. En hel del människor stod och tittade på. Hade varit kul att veta vad det var för typ av inspelning. Spelfilm? Turistfilm? I vilket fall som helst så lär den väl knappast visas hemma.

Lunch blev det till slut, på vårt guesthouse. Traditionell nepalesisk thali som bestod av ris, dhal (linsröra), stekt spenat, grönsaker i curry, papad (en typ av friterat bröd), yoghurt.

Sitter nu och smälter maten, laddar dator och mobil. Ikväll skall det packas och klara av utcheckning från guesthouset. Imorgon bitti 06:30 hämtar taxin som tar oss till flygplatsen. Planet till Bhutan går 09:10. Det ska bli en intressant flygtur, framförallt landningen i Bhutan. Det lär vara en av de värsta som finns. Kan man ta med det i sin CV?

Vet inte hur det kommer att bli med internetuppkoppling i Bhutan. Troligen blir det inte så mycket med det, så det kommer med andra ord att dröja ett tag till nästa inlägg.