Bhutan

Uppstigning som om det vore en vanlig arbetsdag, dvs klockan ringde straxt innan 06:00. Taxi skulle komma och hämta 06:30. Frukost var inte att tänka på idag. Taxin var på plats i god tid. Resan till flygplatsen tog inte så lång tid på morgonen. Trafiken var inte så våldsam som den brukar vara. Incheckning gick också snabbt så redan 07:15 var vi i avgångshallen. Bara 2 timmar att vänta till avgång. Nu kunde vi äta frukost i alla fall. Kaffe och nån slags macka blev det.

Flyget gick i tid och vi han få oss en macka och ett glas vatten innan fasten seat belt skylten tändes. Nu skulle det bli åka av. Vi hade ju läst så mycket om den hemska inflygningen och landningen på Paro flygplats (Bhutans enda flygplats). Men det blev verkligen antiklimax. Några tvära svängar mellan bergen och sen var vi nere. Värre ån så var det inte. Nu var det i och för sig fint väder. Ett par rejäla kastvindar hade nog kunna slunga ett plan in i bergväggen, för det var inte brett mellan bergen där vi flög fram. Men inte var det så hiskeligt som det skrivits.

Kön till visadisken var oändlig kändes det som, så vi stod i kö en bra stund innan det blev vår tur att få några stämplar i passet. Sen genom tullen. Marie tog lite extra tid på sig för hon fick betala importskatt och avgift för att hon tog in några paket cigaretter i landet. Dom är väldigt strikta med det.

Växla pengar och sen ut till guiden som väntade på oss. Han var klädd i den traditionella dräkten.

In med bagaget i bilen och sen iväg mot Thimphu, huvudstad i Bhutan. Här fick vi oss en kryddstark lunch. För den som inte gillar kryddor, framför allt chili är Bhutan inget bra resmål. Här är inte chili en krydda utan en ingrediens. Mycket chili var det.

Efter maten var det dags för dagens första utflyktsmål, Den äldsta dzong, Thasi Chodzong, som finns i Bhutan

Förr i tiden var det en byggnad först och främst för administrationen i området, men det vart även en klosterfunktion. Nu är flera av de gamla byggnaderna enbart kloster och huserar enbart munkar eftersom byråkraterna har flyttat ut.

Efter besöket här åkte vi tillbaka in till Thimphu för att titta på och vandra runt Bhutans största stupa. Den uppfördes 1974 till minne av den tredje kungen i landet.

Nu var det full fart på turistandet. Ett besök på Changlingmethang grönsaksmarknad följdes av en tur på en kläd och souvenirmarknad. Därifrån for vi till den statliga hantverksbutiken. Vissa gjorde en del inköp på nästan alla ställen vi besökte. Jag var inte en av dem. Min kap denna dag var en maskinstickad mössa för 28 kronor. Jag hade ju inte tagit med mig min mössa utan den låg kvar i Nepal i min stora ryggsäck. Imorgon ska vi upp i bergen och gå en tur och guiden sa: Ta med hatt! Det var mer en order än en uppmaning. Synd att bränna sönder skalpen fullständigt, så jag införskaffade en mössa.

Tillbaka på hotellet så fick vi kaffe och kakor. Guiden informerade om kvällens begivenheter, middag på hotellet, samt morgondagens program. Sen lämnade han oss för dagen.

Snart är det dags att gå ner till restaurangen och förmodligen kommer det att serveras nåt med chili.

Nu blir det inget mer idag.