Moln

Idag var det avresa 08:00. Innan dess var det frukost bestående av gröt, omelett, rostat bröd, juice, frukt och kaffe. Man kan inte klaga på det.

Först åkte vi till Trashi Chhoe Dzong, samma ställe som jag skrev om igår (den äldsta dzong i Bhutan) Idag var det en ceremoni for världsfred som vi tittade på. Alla munkar satt och reciterade och människor kunde komma och lämna gåvor (kex, mat, eller pengar). Dessa gåvor delades sedan ut bland bland de mest behövande bland befolkningen i området.

Härifrån fortsatte vi upp i bergen. Vi skulle till ett pass på 3140 meters höjd. Här fanns det 108 stupor uppförda på den högsta punkten i passet. Vägen slingrade sig uppför bergskanten. Fantastisk utsikt åt ena hållet och en bergvägg åt andra hållet. Efter nästa sväng var det tvärtom. När vi började närma oss toppen så blev sikten sämre och sämre. Vi körde rätt in i molnen. Väl uppe såg vi handen framför oss men inte mycket mer. Att få se hela Himalaya breda ut sig framför våra ögon, som vi hoppats på, fick vi vackert byta ut mot nöjet att bli insvepta i fuktiga moln. Vi fick hoppas på bättre tur på tillbakavägen.

Toppen var passerad, nu gick det nerför istället. Kom till slut fram till dagens ena mål, Punakha Dzong. Här är det fortfarande en kombination av administration och kloster

Den nuvarande kungens kröning skedde här inne 2008. Vår guide berättade att han var en av de 45 utvalda som serverade på måltiderna under de 6 dagar som kröningen varade. Han berättade också att kungen kom personligen och tackade alla efteråt. Kungen här i landet har nästan samma status som kungen i Thailand. Han är oerhört populär och respekterad.

Efter besöket här fortsatte vi till en restaurang där vi åt lunch. Sen var det dags för en kort trekk (skulle nog kalla det promenad) genom landskapet, en by och vidare upp till ett kloster. Kort rundvandring på klostret sen tillbaka till restaurangen igen.

Dags att börja återfärden. Vi skulle upp i bergen igen och över samma pass som vi kört över på förmiddagen. Tyvärr var det fortfarande molnigt när vi kom dit upp. Vi fick nöja oss med en kopp kaffe i en restaurang i närheten.

Väl tillbaka i Thimphu körde vi så att vi hade utsikt över den stora Buddhastaty som håller på att byggas. Den kommer att bli nästan 50 meter hög. Kort fotostopp sen till hotellet.

Jag gav mig ut på jakt efter ett batteri till min stegräknare som lagt av utan att jag märkt det. Med hjälp av guiden och chauffören så lyckades vi i den tredje affären vi var i hitta ett batteri som passade. Nu skall här stegas igen.

Snart dags för sängen, pannlampan och en bok.