Kopan

Tidig vandring runt stupan idag också. Därefter dusch och sen frukost. Satt och slöade och läste till 10 då vi tog en taxi upp till klostret Kopan. När vi kom dit pågick en ceremoni som samlat mängder av människor.

 

Vi vandrade runt på klostret och pratade bl a med en munk som hade bott flera år i Norge på 60-talet. Han hade bott i samma stad som Helena brukar åka och jobba i på somrarna.

Vi tittade en del på ceremonin. Jag handlade lite böcker i affären. Sen käkade vi en liten lunch på serveringen. När vi satt och åt kom en nunna och satte sig vid vårt bord. Det visade sig att hon var norska, från samma plats som Helena jobbar på på sommaren och där munken hade bott på 60-talet.

Nunnan hade lämnat Norge för dryga 20 år sedan. Hon hade bott 10 år i New Delhi och 10 år i Spanien. Nu hade hon varit på Kopan sedan i höstas men skulle tillbaka till Spanien i vår. Där skulle hon vara på ett retreatcentre i södra Spanien i närheten av Granada. Låter som ett intressant alternativ om man vill åka på retreat.

Vi pratade en del med henne innan vi gick tillbaka ner till Boudha. Det var en promenad på närmare en timme i solskenet. Tillbaka på Shechen Guest house hade vi tänkt oss en kaffe och citronpaj, men det fanns ingen paj. Det skulle bakas ny till kvällen. Jag struntade i kaffet och gick till Jorpati Kampa Camp istället för att träffa Jampa och de två svenska volontärer som är på Kelsang Primary School och undervisar i engelska.

Tjejerna hade klass när jag kom men jag kunde smyga in och vara med en lite stund innan det var dags för rast. När barnen sprang ut och lekte så gick vi till Jampa och drack te. Jampa och jag fortsatte vårt samtal om Tibet Charity när tjejerna återvände till klassrummet. Vi satt och pratade i nån timme innan det var dags för mig att återvända till guest houset.

Väl där träffade jag på damerna som tillbringat eftermiddagen med att läsa och slöa. Men de hade bestämt att gå ner till stupan så jag följde med. Bankbestyr och lite småhandlande stod på programmet. Det klarades av ganska snart, så jag gick några varv runt stupan innan jag återvände till Shechen. Marie hade gått i förväg och Helena och Suzanne hade lite med handlande att göra.

På kvällen kom volontärerna för att äta middag med oss på Shechen. Vi alla tog citronpaj till efterrätt 🙂 Det var intressant att lyssna på de här unga tjejerna som valt att på frivillig basis tillbringa 4 veckor som volontärer här i Nepal. När middagen var över följde jag tjejerna och visade snabbaste vägen till stupan.

Resten av kvällen gick till att packa (om man inte redan gjort det) eftersom vi reser till Nagarkot imorgon förmiddag.