Lhasa (3650 m)

Det blev definitivt mössa på. En riktigt kall natt var det. På morgonen var bilarna täckta av frost.

Som upplysning (men det har ni väl redan räknat ut) så finns det ingen uppvärmning i hotellen. Sen har alla rum englasfönster med lagom stora glipor för att låta vinden passera fritt. Slutgnällt för denna gång.

Efter frukosten (te, omelett och ett slags bröd) hoppade vi in i Land Cruisern och stryde kosan mot Lhasa. Men inna vi kom fram dit skulle vi passera några pass på vägen. Det första var men en liten kulle för oss som nu har blivit vana vid höga höjder. Endast 4200 m. Vi brydde oss inte ens om att kliva ur bilen och fotografera. Snacka om kaxiga.

Nu gick det uppför igen. Vi skulle upp till Karo La som ligger på 5010 m. Vägen upp var isig och snöig. Det var en och annan bil som glidit av vägen och låg vid sidan om. Men vår chaufför rattade med van hand oss varligt fram över isgatorna. Till slut var vi uppe på toppen. Ett fantastiskt landskap bredde ut sig framför oss. Bergen var nu helt täckta av snö. På topparna rejält med snö. Utefter sluttningarna såg det ut som om nån varsamt pudrat ett tunt lager snö över bergssidorna. Hoppas verkligen att det kommer fram på bilderna. Vi kunde också se Karo La glaciären som ligger på 5500 m höjd.

Efter att bilder tagits, wow utropats, snön kissats på så var det dags att åka neråt igen. Fortfarande snö och is på vägen. Men långsamt, långsamt tog vi oss nerför. Det var lite värre för de som vi mötte, de som skulle upp. Långa köer av lastbilar som antingen väntade på att solen skulle smälta snön och isen, eller så höll de på att sätta på snökedjor på däcken. Vi smög försiktigt förbi dem och önskade dem all lycka på vägen.

Till slut var vi nere från berget. Nu var det autostrada.

Plastpolis som uppmanar bilisterna till att köra sakta.

Tills vi kom till ett avsnitt där det var off-road körning som gällde. Vi kastade oss av vägen och ut i gruset och stenarna. Nu gällde det att köra som fan så att man var först upp på asfalten igen när den väl kom åter. VI trängdes med tankbilar, vanliga lastbilar, bussar och minibussar. Vi lyckades nästan vara först upp på asfalten men blev precis innan vi skulle svänga upp på den trängd av en tankbil. Då är det bara att vara ödmjuk och svänga undan och ge plats. Men vi var tvåa i alla fall.

Snart började det bära uppför igen. Vi hade den turkosfärgade sjön Yamdrok på vår högra sida. Vägen slingrade sig högre och högre upp tills vi nådde toppen av passet Kamba La (4794m). Här var en underbar utsikt över sjön, de snöklädda bergen runt om sjön. Bedövande vackert.

Färden fortsatte mot Lhasa. Vi kom fram tidig eftermiddag. Bankbesök och pengaväxling. Inheckning på Mandala Hotel mitt i den gamla delen av Lhasa. Mycket tibetaner som går kora runt ett tempel som ligger här. Tyvärr också mycket kinesisk militär som patrullerar på torget och i gränderna. Många poliser och militärer på hustaken för att ha en bra översikt över vad som händer på torget. När vi åt lunch satt vi på en takterrass. Mitt emot satt två militärer med skottsäkra västar och beväpnade med automatvapen. Man kan undra vad de är rädda för.

Hotellet är kanon, läget perfekt. Varmvatten 24 timmar om dygnet. Tror faktiskt att vi kan slippa sovsäckar inatt. Har vi tur kanske vi till och med kan krypa ur våra extraskal, ullunderställen, som vi levt i sedan vi kom till Tibet.