Potalapalatset

Idag hade vi sovmorgon. Klockan ringde inte förrän 08:00. Efter en frukost bestående av rostat bröd, smör, marmelad, omelett, stekt potatis och mängder med svart te så mötte vi guiden utanför hotellet. Idag skulle vi tillPotalapalatset.

Kön till ingången var respektingivande, men det rullade på ganska bra.

Så det tog inte alltför lång tid innan vi kom in. Sen började den långa vandringen uppför alla trappor. Det var en hel del trappsteg att avverka. Vi var tvungna att stanna och beundra utsikten emellanåt.

Väl uppe så fick kameran åka ner i ryggan. Fotografering var inte tillåten inne i palatset. Vi guidades runt och fick förklarat och berättat för oss om de olika Dalai Lamor som bott i palatset. Men efter den 13:e så nämns ingen fler. Den 14:e Dalai Lama är den nuvarande som lämnade Tibet när kineserna invaderade. Han finns nu i Dharamsala i norra Indien (när han inte besöker Sverige som han gjort i veckan). Den 14:e Dalai Lama står inte högt i kurs hos kineserna. Det kan man lugnt säga.

Efter Potalapalatset var det lunch på en tibetansk restaurang i närheten av vårt hotell. Sen till dagens sista planerade punkt – Jokhang templet.

Jokhang templet ligger mitt i den gamla delen av Lhasa (precis utanför vårt hotell) och bygget påbörjades på 600-talet. Rundvandringen avslutades på taket där vi hade en bra utsikt över Barkhor-torget och de kinesiska soldaterna som var posterade på hustaken runt omkring torget.

Resten av dagen tillbringade promenerandes runt Lhasa. Fram mot kvällningen åt vi middag på en liten familjerestaurang på en bakgata. Vi valde mat genom att peka på bilder. Det blev stekt ris med ägg, ris med bambuskott och chili, soppa med tomat och ägg. Till detta serverades te. Vi betalade 35 kronor för oss bägge.

Innan det var dags att vända hemåt så gick vi till den stora platsen framför Potalapalatset. Vi inväntade att solen skulle gå ner och fasadbelysningen skulle tändas. Det blev en timmes väntan innan slutligen belysningen smögs på.

En hel del kort togs innan vi vände näsan mot fullmånen och styrde kosan mot hotellet.

På vägen slank vi in på den kinesiska varianten av McDonalds – Dicos. Här slevade vi i oss en glass med jordgubbsylt. Sen gick vi till hotellet.