Kloster

Sista dagen i Lhasa, Tibet ägnar vi åt samma sa som vi gjort under hela resan här. Vi besöker ett par kloster. På morgonen gick vi till ett litet nunnekloster där man genomförde en puja. Vi satt ganska länge och bara lyssnade på när nunnorna reciterade mantran.

Sen gick vi till det lilla te-ställe som drevs av nunnorna. Här samlades de som bodde i området, eller de som gjorde kora och ville vila benen. Vi fick kontakt med en äldre dam som satt mitt emot oss. Hon höll på med att göra samba, en mjöl-jaksmör-te blandning som knådas i en liten läderpåse. Smaken blir så mycket bättre när det görs i en läderpåse. Hon bjöd oss att smaka, och varför inte. Det smakade inte nånting, ungefär som att tugga på deg.

Nu kom vår guide med mjölk-te så vi fick flytta till en annan plats där vi kunde sitta tillsammans. Här hamnade vi med tre äldre damer som vi även fotograferade. De piffade till håret innan bilderna togs. Sen skrattade de gott när vi visade resultaten. Även de som satt intill ville se hur bilderna blev.Vi avslutade vårt te och gick tillbaka till Barkhor.

Efter lunch ville vi ha kaffe. Guiden visade oss till ett snobbigt kaffeställe vid ett av de större hotellen. Här drack vi espresso och åt chokladbrownies. Dyrt som skam. Nästan i nivå med hemma.

Med fulla magar gav vi oss ut på promenad i stan. Nästa anhalt skulle bli postkontoret. Jag behövde ett frimärke till det enda vykort som skulle skickas härifrån. När det var avklarat kom bilen och vi hoppade in och for till dagens andra kloster, Sera-klostret.

Sera-klostret är ett relativt stort munkkloster. Här sker utbildning i buddhistisk filosofi. En gång i tiden fanns här tusentals munkar, men nu är det bara ett hundratal. Vi fick tillfälle att bevittna en ”debate”. Enkelt förklarat, hoppas jag, är det en slags frågor-svar situation.

En munk ställer en fråga rörande buddhistisk filosofi och en annan munk skall omedelbart besvara den. Svaret ger ofta upphov till följdfrågor. På detta sätt är det inte bara en fråge-svar stund utan även ett lärotillfälle. Ett tillfälle att utveckla tankar.

Nästa dag är rollerna ombytta. Till frågeställandet hör också en liten ritual inkluderande stamp i marken och klapp i handen. Diskussionerna kan ibland se ganska hetsiga ut. Men de avslutas ofta i ett leende och ett skratt.

Bilfärd tillbaka till stan och Suzanne och jag unnade oss även idag en glass. Det är riktigt varmt på dagarna, 25-30 grader och strålande solsken.

Ikväll skall vi äta tillsammans med den andra grupp som åkt parallellt med oss. Imorgon bitti flyger vi till Kathmandu.