Ålderdomshem

Idag har vi tillsammans med Jampa besökt ett ålderdomshem för gamla tibetaner. Det ligger på andra sidan Kathmandu, nära aptemplet Swayambhunat. På ålderdomshemmet bor idag 60 gamlingar. Alla utan anhöriga som kan ta hand om dem. Det finns ingen organiserad äldrevård här utan det är upp till familjen att sörja för sina gamla. De som bor här får rum, mat och omvårdnad- Olika sponsorer, både inom Nepal och utomlands, ser till att verksamheten kan bedrivas.

Här finns inget som fria inkontinenshjälpmedel, Behövs något får man vackert betala. Ett 10-pack blöjor för äldre kostar ca 75 kronor. Nu finns det 3 personer som nattetid behöver blöjor, så ett paket räcker ca 3 dagar., Det blir en slant på ett år. Marita (som driver Diki Khangsar) hade skickat med oss lite material till ålderdomshemmet. Sittring och uridom med tillhörande påse. Det kommer att hjälpa några.

Man har precis påbörjat en tillbyggnad av ålderdomshemmet. Har en kort filmsnutt som visar hur bygget går till. Kommer att lägga upp den lite senare.

Vi visades runt på hemmet och fick titta in till flera av de gamla. Oftast bor de 2 i varje rum, ibland 3. Badrum fanns på området, men inte i anslutning till rummen. Många tillbringar dagarna med att sitta och prata med varandra, spela spel eller ägna sig åt puja.

I bönerummet finns också en stor TV, lite märkligt kan man tycka, men här visar man DVD:er med Dalai Lama och man tittar också på TV-sändningar från den tibetanska exilregeringen.

Efterbesöket på ålderdomshemmet gick vi all trappstegen upp till Swayambhunat på ena sida, runt stupan och ned de 365 trappstegen på andra sidan.

En kort taxitur tog oss till Garden of Dreams, en oas mitt i Kathmandu, borta från stöket och oljudet.

Himlen över Kathmandu gradvis antagit en mörkare nyans. Det var svårt att veta om det var regn på gång eller om det bara var smoggen som tätnade. Vi tog en taxi till Boudha och började gå mot Flavors där vi tänkte äta lunch. Ett par meter från ingången hände det. Himlen exploderade i ett gigantisk blixt och ett efterföljande dån. Himlen öppnade sig och regent forsade ner. Vi klarade oss undan med endast några droppar regn på oss innan vi var innanför dörrarna. Lunch, vegetarisk curry med ris. Mums.