Galapagos 2

Nu var det dags att byta ö. Isla Isabella skulle vi åka till. Men inte förrän efter lunch så vi hade en hel förmiddag på oss att göra vad som helst. Jag gick till Charles Darwin centret som låg 30 minuters promenad genom stan. Här fick jag chans att lära mig lite mer om Charles Darwin och se ett uppfödningscenter för landsköldpaddor. Som grädde på moset så fick jag se två stora sköldpaddor kopulera. Ja det var riktigt lärorikt.

På tillbakavägen till hotellet stannade jag till vid fiskrensningsstället. Här rensades nyfångad fisk för att sen säljas vidare till den som ville köpa. Själva rensningen övervakades noggrant av ett gäng pelikaner som stod nedanför rensdisken och väntade på nåt gott. På andra sida disken (där rensades stod) fanns ett hyfsat stort sjölejon som var lite mer på i sitt tiggande. Han talade tydlig tom när han tyckte att det var dags att slänga lite rens i gapet på honom.

Tillbaka till hotellet, plocka upp väskan och sen gå och käka lunch vid hamnen. Sen ut på piren för säkerhetskontroll av alla väskor. Man letade efter färsk mat, frön, jord och liknande som man inte ville skulle föras från Santa Cruz till Isla Isabella. Jag hade inget som var otillåtet så min väska förseglades och fick inte öppnas förrän på Isla

Sen blev det till att vänta. Båten skulle gå 14, men tid är ingen exakt vetenskap här på öarna. Det skojigaste jag fick se under tiden jag väntade var ett sjölejon som kom upp ut vattnet, kravlade sig uppför landgången upp på piren och sen vidare fram till en bänk. Nu var det tyvärr så att det satt 4 personer på den här bänken, så sjölejonen reste upp framkroppen och blåstirrade på personerna på bänken. De hade inget val utan lämnade raskt sina platser, varpå sjölejonen hoppade upp på bänken och sträckte ut sig i hela sin längd. Inte tu tal om vem som ägde den bänken.

Äntligen dags för avfärd. Först på en båttak som tog oss ut till den något större snabbåten. Pa med människor och väskor. Sen bar det av, lite stillsamt genom hamnområdet men så fort vi lämnat det så drog kaptenen på de 3 motorerna på 200 hästkrafter vardera. Vi svischade fram genom vattnet. Det var lite mer vågor idag än dagen innan. Men trots det så var det inte så farligt guppigt. Överresan tog ca 2 timmar. Sen en ny båttaxi fram till piren. Här klipptes förseglingen på väskan. In med bagage och människor i en buss och sen en kort tur till hotellet.

Det är ett litet ställe med 7 rum så det är bara vår grupp som bor här. Efter incheckning och en snabb dusch letade jag upp en tvättinrättning och lämnade lite kläder för tvätt. Sen var det dags för en öl på hotellets balkong innan vi gav oss ut för att leta efter en restaurang. Puerto Villamil är ingen stor stad, här finns inga asfalterade gator utan de består av sand. Det finns inte speciellt många gator heller. Huvudgatan och sen parallellgata vid havet. Vi hittade ett matställe på huvudgatan. Räkor i kokosmjölk blev mitt val. Efter middagen var det dags att krypa till kojs.

Nästa dag var det utflykt till en vulkankrater, men jag hoppade över det. Näsan rann och jag nös titt som tätt så jag valde att stanna kvar på hotellet. Nu blev jag inte kvar där hela dagen, en lång promenad på den oändliga, folktomma stranden hann jag med innan lunch. På eftermiddagen blev det en promenad till på stranden, sen lite bad och sen en drink på en bar vid stranden. Ni förstår att det är tufft att resa.

Kvällens middag avnjöts på en restaurang vid stranden. De hade dukat upp ett långbord på stranden. Grillad fisk för hela slanten. Hur gott som helst. Innan jag gick hem så kollade jag lite på en fotbollsmatch mellan två tjejlag (övre tonåren). Enligt en av medresenärerna som hade lite koll på sporten satt att en av tjejerna var en riktig talang. Jag lämnade matchen innan den var klar. Sängen kallade.

Vi skulle inte hämtas upp förrän 9 på morgonen så det var ju läge för lite sovmorgon. Tji fick jag. Vaknade 05:50 och sen var det lögn i helvete att somna om. Lika bra att kliva upp. Jag var först i frukostmatsalen i alla fall.

Plockade med prylarna som skulle med på utflykten. Handduk, badbyxor, kamera, solskydd, keps och en massa vatten. Bussen kom strax före 9. Sen bar det iväg till piren där vi skulle ta en båt ut till en liten ö i närheten. Nu var kaptenen på båten lite sen så vi hann med en promenad till en lite lagun nära piren. PÅ vägen dig fick vi kliva över ett riktigt slött sjölejon som låg och sov på träspången. VI fick också smyga förbi några vattenleguaner som tagit sig upp på spången för att sola.

Till sist så kom kaptenen och vi kunde kliva ombord. Turen gick ut till ett ställe där vi fick se Galapagospingviner, blåfotade sulor och några sjölejon. Sen för vi vidare till en ö där vi klev i land och traskade runt på lavastenarna. Denna ö var äggläggningen- och kläckningsplats för vattenleguanerna. Så det var väl markerade stigar vi fick gå på. Gud nåde den so klev utanför.

Nu var det så dags för utflyktens sista del, snorkling/bad från båten. Vi såg papegojfisk, sköldpaddor, sjölejon och vatten leguaner. Att det dessutom var varmt i vattnet gjorde inte upplevelsen mindre bra.

Tillbaka till Isla Isabela och lunch på stan. En soppa och en varmrätt kostade 5 dollar på en av bakgatorna. På den huvudgatan får man punga ut med minst 7 dollar för en dagens.

Nu väntar bara slappandes och lite packandes. Vi åkte tidigt imorgon bitti. Buss ner till piren. Taxibåt ut till den större snabbåten som tar oss till Santa Cruz. Där blir det taxibåt till piren, buss till kanalen, taxibåt över kanalen till Baltra (flygplatsön), sen lokalbuss till flygplatsen. Flyg till Quito, sen buss till hotellet. Vi hoppas på att vara framme tidig kväll på hotellet. Där blir det bara till att sova och dagen därpå (söndag) så åker vi till flygplatsen igen för att sätta oss på planet som tar oss till Amsterdam.