Transport

Jag sov inte mycket natten till idag. Brukar ofta bli så när jag skall upp otidigt och har en flygtid att passa. Fick några timmars sömn innan klockan ringde 05:30. En dusch och en sista koll att allt var med, Sen ner till utcheckningsdisken i lobby. Lasta in väskan i transferbussen och sen iväg till flygplatsen.

Här gick incheckningen snabbt och lätt. Likaså passkontrollen. Nu stämde mina fingeravtryck, så det var ju skönt. Iväg till dnata-loungen där jag tänkte äta frukost. Det visade sig att det inte var så mycket att hurra för. Loungen i sig var bra, mycket sittplatser och annat men maten var inget vidare. Åt lite kalla udon-nudlar och några små smörgåsar. En kopp kaffe till det.

Efter att jag fått lite i mig lämnade jag loungen och promenerade istället. Gick ena åt ena hållet så långt det gick och sen åt det andra så långt det gick. Här låg också gaten där jag skulle borda flyget till Colombo. När jag kom fram var det redan full fart så jag kom ju lägligt.

Slog mig ner på min plats med min bok och väntade på avgång. Som granne fick jag en gentleman som satte sig på fel plats, han hade sätet framför men det fick en äldre dam som hostade genom munskyddet hela vägen till Sri Lanka. Så det var ju skönt att slippa henne.

Så fort min bänkgranne satt sig ner åkte skorna av och hakan ned. Han slocknade som ett ljus. När flygvärdinnan kom med dricka tog han champagne men somnade ifrån den innan han hunnit smaka på den. Men på nåt sätt lyckades han vakna till emellanåt och dricka bubbel och beställa mer. Vid ett tillfälle gick personalen genom kabinen med flaskan och fyllde på. Han fick påfyllning och sen gick flygvärdinnan vidare till raden bakom oss (där hon vände för det var sista raden) och på tillbakavägen vill min stolsgranne ha påfyllning. Så han hade lyckats svepa ett glas bubbel i nära snabba klunkar. Tror han hann med 5 glas innan vi ens var halvvägs in på den 3,5 timmar långa flygturen. Behöver jag säga att han sov sött resten av resan. Knappt att han vaknade till när vi landade.

Lite kö till passkontroll, men väl framme vid disken gick det undan. En snabb till på mig, en i passet, en på ankomstkortet och en sista på det elektroniska visumet i datorn. Sen stämplades jag in i Sri Lanka.

När jag kom till bagagebandet stod Helena och Anita och väntade. De hade anlänt från Trivandrum 15 minuter före mig. Väskan låg på bandet så jag högg den och sen genom tullen och vips så var vi ute i ankomsthallen. Hittade mannen med skylten med våra namn. Berättade att vi skulle bara växla lite och fixa SIM-kort sen var vi redo att åka. Han hjälpte mig med SIM-kortet så att jag fick det aktiverat och klart.

Det har varit oroligheter utanför Kandy så myndigheterna har släckt ned Facebook, WhatsApp och Instagram bl.a. Det rör sig om oroligheter mellan två grupper och en ung mans död. Den unge mannen var buddhist och de som påstods ha har ihjäl honom var muslimer, så det hade skett en hel del vandalisering och bränder som hämnd. För att inte situation skall eldas på har myndigheterna stängt sociala medier.

När alla praktiska bestyr vara avklarade åkte vill hotellet som ligger vid havet norr om Negombo, i närheten av Chilaw. Här ska vi vara i två nätter. Det första vi gjorde efter att ha checkat in och ställt in väskorna på rummet var att korsa den lilla vägen mellan hotellet och havet, klev ut i sanden och ställde oss i vattnet. Det var en del vågor så det blev inget bad. Hundarna däremot roade sig i vattenbrynet. Vi människor satte oss vid en liten strandbar och tog en kall öl istället. Satt och bara njöt av ölen, havet, solen och av att vara ledig.

Efter ölen var urdruckne gick vi tillbaka till hotellet och drog på oss badkläder och hoppade i den stora poolen som ligger precis utanför våra rum. Låg länge och bara guppade i det varma vattnet.

Kvällens middag åt vi på hotellet. Grillad tonfisk, gult ris med cashewnötter, grönsaker, och givetvis lite dahl. Tidig sänggåendet. Läste lite i min deckare och somnade sen under suset av takfläkten.