Utflykt

Irosh, vår guide och chaufför, kom och hämtade oss straxt efter 9. Innan dess hade vi hunnit peta i oss en frukost, men inte så mycket mer.

Dagens utflykt skulle gå till en by för gamla hemlösa. Byn har byggts upp av en holländare för 25-30 år sedan. Det tog oss dryga timmen att köra dig. Måste medge att det var ett ganska märkligt ställe. Det första man ser när man kör in genom grindarna är en stor staty av grundaren själv. Hela ”staden” är byggd i holländsk stil, alla hus har holländska namn. Det finns ett ställe med plats för 4 olika trosuppfattningar. Givetvis var den kristna nästan störst av de 4 (trots att den är bland de mindre på Sri Lanka). På många ställen var det bilder av grundare. Vi tillfrågades om vi ville titta in i ett hus och se hur de gamla bodde och det ville vi ju göra. Det första vi ser är en pall med en bild av grundare (dekorerad med blommor). Kändes lite tillrättalagt.

Det fanns också en sjukavdelning med 15 platser för dementa. Märkligt var att vi inte såg till nån personal. De gamla satt på bänkar eller låg i sina sängar. En gammal kvinna satt och tittade på TV.

På det hela taget så stället ganska slitet ut. Hon som visade oss runt sa att det var problem med pengar. De som arbetade hade inte fått betalt på 4 månader. Allt finansierades med pengar från Holland som tydligen inte hade betalat om jag fattade allt rätt.

Mycket märkligt ställe som sagt. Det var ett enormt stort område man byggt upp denna lilla kopia av en holländsk stad. Inte utan att jag tänkte och det var för de gamla eller för att boosta grundarens ego som det hade gjorts i denna enorma skala.

Har länkat till en artikel nedan:

Welcome Village

Tillbaka på hotellet var det dags för att lägga sig i poolen. Vi är nästan de enda gästerna på hotellet. En busslasts for iväg denna förmiddag, får se om det kommer en ny eller om vi får sköta oss själva.

Sitter i den öppna receptionen och skriver detta. Framför mig är den lilla vägen där glassbilen med sitt enerverande spelande (inte samma som hemma) nyss for förbi. På andra sidan vägen är stranden och havet. Jag har det bra.