Kandy

Började dagen med att hämta tvätten som jag lämnade in för två dagar sedan. Betalade ca 60 kronor för att få 1 par byxor, 5 t-shirts, 4 kalsongen och 3 par strumpor tvättade.

Direkt efter frukosten begav vi oss iväg mot Kandy. På vägen stannade vi till vid en silkesbutik. Vi fick en mycket kort genomgång av de olika kvaliteterna som finns, sen var det fritt fram för shopping (om man nu ville det). Inget för mig mig men Anita och Helena gick loss på schalar.

Nästa stopp var ett träsnideri där vi fick se hur de jobbade med att snida masker men även dekorationer på möbler, t.ex sänggavlar, soffgavlar, bord, stolar, trädgårdsmöbler och i stort sett allt man kan göra i trä.

Men det mest intressanta var när de visade hur många olika färger trädspån kan ha. Han filade lite på en träbit för att få ihop en liten hög spån. Sen hällde han ner spånen i ett glas med varmt vatten och vips så färgades vattnet orange. När han sen doppade ner en bit järn som gnidits med lime så blev det en röd färg. I med limesaft och allt ändrade till orange igen. Slutligen hällde han i en sked kalksten och återigen ändrades färgen till blå. Trädet kallades regnbågsträ på engelska. Kul var det att se.

Vi hann med lite statyer och tempel också.

Lunchen åt vi i en ört och kryddträdgård. Vi fick en guidad tur runt i trädgården. Guiden var ayurvedisk läkare. Han visade oss peppar, citrongräs, kardemumma och en hel massa olika kryddor. Men dessutom visade han massa krämer som skulle vara bra för det mesta.

Jag fick vara lite försökskanin för ett hårborttagningsmedel. En kräm smordes in på mitt högra ben, på ett område 5×5 cm. Den fick sitta på under vår rundvandring i trädgården. Vi fick se och lukta på oljor som skulle vara bra mot psoriasis, andra var bra mot smärtor i leder och en luktade bara gott.

Nu skulle hårborttagningskrämen upp till bevis. Jag visades till en vattenkran där jag kunde skölja bort krämen. Och ta mig fan, inte ett hårstrå fanns där den suttit. Så nu har jag en fläck på mitt högerben som är slät som en barnrumpa.

Färden gick vidare till Kandy. När vi kom fram kastade vi in väskorna på rummet och sen gick vi iväg till en sal där det skulle bli dansuppvisning. Det var traditionella danser med dansare klädda i traditionella dräkter och masker. Det var en del akrobatik inblandat i det hela. Allt avslutades med lite eld, två män som drog brinnande facklor över kroppen och slutligen gick de på glödande kol.

Nu var det dags för lite andlighet. Ett besök på Tooth Relic Temple stod på agendan. Det var en hel del människor som tänkte sig samma sak. Nu på kvällen så kunde man nämligen få se det skrin där tanden enligt sägnen förvaras. Vi fick köa ganska länge innan vi äntligen kom fram och under några sekunder kunde se det gyllene skrinet. Sen var det över.

Vi begav oss till hotellet, svettiga, skitiga och hungriga. Middag nästa. De var skönt att kliva in i duschen sen. Mätt och ren. Låg på sängen och kollade ett avsnitt på en Netflixserie som jag laddat ned. Imorgon är det sovmorgon 🙂