Elefanter

Idag var det som sagt sovmorgon. Det betydde att vi inte gav oss iväg förrän 9:30. Elefanter skulle besökas. Det var sagt att det var ett ställe för övergivna elefantungar.

Men första stopp var en batikfabrik (vårt val att stanna där). Fick en snabbkurs i hur det går till sen hade vi möjlighet att få handla nåt i butiken som fanns i anslutning till batikfabriken (ja det var 6 kvinnor som satt och jobbade, så det var ingen stor fabrik precis). Inga inköp gjordes kan jag meddela.

Vi fortsatte färden och passerade ett ställe med fladdermöss. De hängde i träden. Några flög runt träden och våra huvuden. Allt i brännande solsken.

Det tog ett par timmar till elefantstället. Irosh berättade att det när det startade 1975 fanns 5 elefanter där. Nu var det 86 stycken, alla hade blivit övergivna på ett eller annat sätt.

Det här stället hade inte som mål att de skulle ut i det fria igen, utan (tyvärr måste jag säga) istället hade det blivit en turistattraktion som vårdades ömt av myndigheterna. Övergivna elefanter hade blivit en riktig kassako.

Den så kallade Milk Feeding som skedde två gånger per dag var endast för turisterna berättade Irosh. De elefanter som fick mjölk var inga barnelefanter utan de klarade att äta som en vuxen elefant. Allt var bar show för turisterna. Vi gick därifrån ganska snabbt. Istället gick vi ner till floden dit elefanterna skulle komma senare för att få bada.

Vi satt på en restaurang precis ovanför där elefanterna badade. Tyvärr (igen) så var de fastkedjade när de badade. Det kanske är så att det måste vara på det viset men det var int kul att se.

På vägen tillbaka till Kandy stannade vi vid den botaniska trädgården. Innan vi gick in skickade Irosh med oss paraplyer – It will rain, sa han. Så rätt han hade. Vi hann med orkidéhuset och den japanska trädgården, sen brakade det löst. Det vräkte ned. Vi hastade till utgången och tog oss in i bilen där Irosh satt och log.

Det fullkomligt öste ned. Otroliga mängder vatten på kort tid. När vi kom närmare vårt hotell var det torrt, så det var en riktigt lokal skur.

Vi placerade oss på hotellets roof top bar och drack gin&tonic. Den första på resan. Gott. Det blev en sen middag. Imorgon blir det tågresa.

1 reaktion på “Elefanter

Kommentarer är stängda.