Ella

Idag skulle det åkas tåg. Men inte direkt på morgonen. Istället startade vi med en färd upp till en utkikspunkt där vi hade en fin vy över Kandy. Trafiken upp till platsen var otrolig. Fullständigt totalkaotisk. Inte var det bättre när vi skulle ner. Irosh sa att vi kört 5 kilometer på 1 timme. Kan nog stämma bra för det gick inte fort.

När vi väl trasslat oss ut ur den värsta trafikköerna så styrde vi kosan mot en tefabrik. Här fick vi en genomgång i processen med att ta fram olika tesorter. Fabriken vi besökte var en gammal fabrik som hållit på sedan 30-talet. Man kunde se det på maskinerna de använde.

Vi fick hela processen beskrivet för oss, från torkning till färdig produkt. Även en lektion i de olika kvaliteter som finns av te. När rundvandringen var över hamnade vi i fabrikens butik. Här fick vi en bricka med sex olika teer att smaka av. Det hela slutade med att vi handlade lite såklart.

Nu fortsatte vi mot tågstationen. Vägen dit gick via ”Little England”, en plats som har gamla hus som verkligen vittnar om det koloniala arvet. Ett gammalt posthus i rött tegel. Ett fint gammalt hotell som vi svängde förbi. Vi tog vägen ner till den lilla sjön som fanns här. Här skulle vi äta lunch. Vi satt i solen och hade utsikt över sjön. Sämre lunchställen har man varit på.

Nu var det dags att åka till stationen. Tåget skulle gå 15:00. Vi hade gott om tid så det var ingen fara. När vi kom fram till stationen fick vi veta att tåget var 30 minuter sent så nu hade vi verkligen gott om tid att bara stå och glo. Det gjorde vi tillsammans med en drös andra turister som också skulle med samma tåg. Tur var att vi stod under tak för en rejäl regnskur drog fram över området.

Till slut rullade vårt tåg in till perrongen. Irosh såg till att vi kom ombord och hittade våra platser. Han skulle köra bilen med vårt bagage och möta upp på stationen i Ella tre timmar senare.

Det var en mycket fin tågtur. De vyer som passerade förbi utanför fönstret var otroliga. Vi rullade fram högt uppe på bergssidan och kunde se ner i djupa dala. Allt runt om oss var grönt, grönt, grönt.

Efter knappt tre timmar var vi framme i Ella. Här åkte vi direkt till hotellet. Ett ställe som hänger på bergssidan och utsikten när man kliver ut från rummet är bedövande.

Sen middag och sen dags att sova.