Hikkaduwa

Ja söte Jesus, inte har vi gjort mycket de senaste dagarna.

När vi installerat oss på hotellet för 3 dagar sedan så var det i stort sett dags att äta middag. Det var inget som man ville skriva hem om, så vi lämnar det där. Det var den enda middagen vi å två hotellet (även om det ingick så gick vi till andra ställen för att äta).

Hotellet ligger precis vid havet, det är väldigt mycket ryssar här, några holländare och så vi. Havsutsikt från balkongen och hyfsat rum, Inget att klaga på direkt.

Det mest dramatiska som har hänt är att en tromb drog in över hotellet en kväll. Jag stod på balkongen och tittade ut över havet när jag märkte att vattnet vispade runt rejält på ett ställe och att det kom närmare och närmare stranden. Detta måst fångas på bild tänkte jag och hämtade telefonen. Hann få ett par kort där det inte riktigt syns vad som händer. Sen drog tromben in över land och då hände det grejer vill jag lova. Taket till strandbaren var all sin väg, solsängar och solstolar for runt i luften och bröts sönder, mängder med bråte virvlade runt i luften. Det blev inga kort tagna på detta eftersom jag tryckte mig mot husväggen och bara hoppades på att jag inte skulle får nåt kringflygande bråte i skallen. Allt var över på ett ögonblick. Tack och lov blev det inga personskador, men det var en del städande och röjande för hotellpersonalen.

Vi har käkat fantastisk bläckfisk och räkor på ett ställe som heter Cool Spot, kan rekommenderas om ni har vägarna förbi. Igår var vi på ett stället som var rejält hajpat. Mycket positiva omdömen både på Tripadvisor och Lonely Planet, svårt att förstå varför. Skippa Spaghetti & Co.

Igår tog vi en tuc-tuc till tsunamimuseumet som ligger några kilometer norrut längs kusten. Där fick vi en guidad tur av kvinnan som driver stället. Vi fick lära oss om jordskorpan, jordplättar, jordbävningar och vilka typer som kan orsaka tsunamis. Där fanns också en bildutställning med bilder från röjningsarbetet efter vågen. Det var riktigt starka bilder. Så pass att det var draperier fördragna och de drogs bara åt sidan när man var där och fick allt förklarat också.

Närmare 50000 dog i tsunamin på Sri Lanka. Ofta nåt som försvann lite i rapporteringen eftersom fokus låg på Thailand där alla turister var. När första vågen kom och dragit bort så begav sig många ner till havet för att titta eftersom vattnet försvunnit långt ut. Sen kom nästa våg, 18,5 meter hög sköljde den in över land. Många hade tagit tillflykt till ett tågset eftersom det var stort, tungt och borde ge skydd. Vågen välte tåget över ända och närmare 1200 personer dog där.

På en vägg fanns teckningar gjorda av barn som överlevt vågen. En hade texten ”tsunamin var det mest olyckliga som hänt i mitt liv”.

Vi stannade också till vid ett minnesmärke där man begravt många av de kroppar som aldrig blev identifierade. Ett annat stopp var vid den stora Buddhastaty som rests. Den är 18,5 meter hög, lika hög som andra vågen som kom. Statyn är en kopia av de Buddhastatyer som sprängdes av talibanerna i Afghanistan för några år sedan.

En dag traskade jag bort till Jippie the Villa – ett litet hotell som byggts av en svenska familj. Ni kanske har sett det på TV, gick en serie program om familjer som bröt upp från Sverige och gjorde nåt nytt och annorlunda (seglade jorden runt, flyttade till Sri Lanka på ett år, jobbade på en nationalpark i Afrika och sånt). Mannen i familjen var på plats så jag fick både svenskt kaffe och en lång pratstund. Lägger en länk om nån skulle vara sugen på att åka dit. Om ni skall boka där så boka direkt med dom och inte via Booking.com.

Jippie the Villa

Vi har hunnit med att sy upp lite kläder också. Helena och Anita några blusar, jag tre skjortor.

Idag är min sista dag här i Hikkaduwa. Imorgon bitti blir jag hämtad på hotellet och körd till flygplatsen där jag tar ett plan till Singapore. Där väntar några dagar med bl a en vandring på Southern Ridges. Anita och Helena stannar här till söndag då de åker hem till Sverige igen. Jag kommer att fortsätta min resa efter några dagar i Singapore.