Hong Kong

En helg i Hong Kong är aldrig fel. Den här gången fick jag sällskap. Ett par dagar innan avresa anmälde Sara sitt intresse för att åka med. Flyg och hotell bokades och så var det fixat.

Det blev lite stissigt vid avresan. Flyget till Stockholm var rejält försenat från Göteborg. Lite oklart hur snabbt vi skulle behöva springa på Arlanda för att hinna med vårt plan till Hong Kong.

Vi kunde hålla väldigt rask promenadtakt hela vägen fram till Terminal 5. Sen bromsades det upp av att man är tvungen att passera genom tax-free butiken, där är det ju sällan nån som har bråttom. Skulle vilja ha vräkt undan en del personer som bara var i vägen. Den som hittade på konceptet att allt måste gå via tax-free borde ha sin skalle undersökt.

Nåväl, nästa propp blev passkontrollen. Jätteköer! Hittade en personal och berättade att vår flight skulle gå om 20 minuter. Kom med mig, sa hon, och drog iväg med oss. Vi plockade upp en resenär till som varit med på flyget från Göteborg. Han stod snällt i kön men jag sa bara – Come with us – så nu var vi åtminstone tre personer som kom i tid till planet.

Mycket film och lite sömn och sen var vi framme i Hong Kong. Lite virrande innan vi hittade busshållplatsen så vi kunde komma med A21 in till stan. Incheckning på hotellet gick smidigt. Vi bestämde att ses igen om tre timmar. Lite sömn hade vi tänkt få oss innan vi kastade oss ut i vimlet.

Nu blev det inte så mycket med sömnen men vi sågs i lobbyn efter tre timmar. Tog oss till Hong Kong Island och hittade bussen som gick upp till The Peak. Här virrade vi in oss i en mall och hade lite problem med att hitta ut på rätt sida. vart vi än gick så hamnade vi på samma sida som vi gått in på. Till slut så gick vi runt huset på utsidan istället. Och då kom vi rätt. Utsikten låg där framför oss. Tog lite bilder och njöt av att bara stå och glo en stund.

Snabb lunch innan vi ställde oss i kön till funicularen (där har ni nåt att googla). Det var en hyfsat lång kö så det tog en stund innan det var vår tur att börja resan ner för berget. Väl nere tog vi oss till Star Ferry och tog båten tillbaka till Kowloon.

Här gick vi sakta tillbaka till hotellet. Sara gled in på nån lyxbutik (kommer inte ihåg vilken) och blev väl övervakad där inne. En vakt följde henne hela tiden och gav klartecken till en annan vakt när hon skulle gå ut från butiken. Kul att stå utanför och iaktta allt. Det vanliga klientelet är nog inte svettiga och klädda i shorts och t-tröja. Tillbaka på hotellet var det skönt att få ställa sig i duschen.

Eftersom jag bodde själv i mitt rum kunde jag bjuda med en gäst in i loungen. Prima! Här åts det kanapéer och dracks vin. Vi var inte nödbedda. Innan stängning gav jag mig på whiskyn också. Personalen plockade ihop och ställde in alla flaskor så vi förstod att det var dags att gå. Vi drog ut på stan igen. Temple Street Market. Lite inköp blev det. Sen hittade vi ett hål i väggen där vi gick in och drack en öl och språkade med innehavarinnan. Kul.

Sen kväll och tidig morgon. Idag skulle vi på rejäl utflykt. Tunnelbanan till Tung Chung. Sen linbanan över till Lantau. Kollade lite tempel och den stora Buddhan. Det var riktigt kokande varmt idag. Efter några timmar i gassande sol tog vi bussen tillbaka till Tung Chung. Nåt att äta och sen tillbaka till hotellet för lite vila.

Kvällen tillbringade vi på Tempel Street Market. Käkade en sen middag. Sara beställde ostronomelett. Inget att rekommendera. Själv fegade jag och körde sötsurt fläsk. Funkar i alla lägen.

Vi hann med en sväng ner till vattnet också för att kolla på ljusshowen som körs varje kväll. Grön laser och lite annat.

Tidig sänggång och tidig uppstigning. Buss till flygplatsen. Incheckning. Frukost i loungen. På planet. Kolla film. Sen var vi framme på Arlanda. Inte samma stress denna gång för att hinna med planet (det var försenat eftersom besättningen satt på ett plan på väg från Skottland).

Så kan man också få en helg att gå.