Singapore

Torsdag morgon – dags att åka ut till flygplatsen och kliva på planet till Singapore.

Själva flygresan var som flygresor brukar vara. Kollade lite film, en fransk som heter Bönen, den var bra. Sen snabbkollade jag Tomb Raider, det var inget att skriva hem om. Läste klart en bok. Åt god mat. Drack bubbel. Sen var vi framme i Singapore.

Passkontrollen i Singapore är en seg historia. Speciellt om det är några plan som landat ungefär samtidigt. Så det var en hel del köande innan jag fick min stämpel och kunde gå och hitta min väska.

Med väskan släpandes efter mig tog jag mig till taxikön. Här gick det undan. En bestämd liten dam styrde upp det hela. Hon pekade verkligen med hela handen vart man skulle gå och vilken taxi man skulle ta. Enkelt och bekvämt.

Väl installerad på hotellet kände jag att sängen var det som lockade mest. Så det blev godnatt och sov gott direkt.

Vaknade givetvis alldeles för tidigt. Men kroppen gick väl på Nya Zealändsk tid. Åt en rejäl frukost. Eftersom det fortfarande var ganska tidig förmiddag passade jag på att tvätta lite kläder. Hotellet har tvätt och torkmöjligheter, kostar 25 spänn för varje. Så jag satt i tvättstugan och läste medans jag väntade på att tvätten skulle bli klar och torr.

Nu var det dags att gå ut på stan. Jag hade planerat att gå ner till Asian Civilisation Museum (ACM) nere vid Singapore River. De hade en utställning om Angor Wat som jag tänkte se. När jag köpte biljetten fick jag veta att det var en guidad visning av den om en timme. I väntan på den så hann jag med en guidad visning av museumet övriga utställningar. Snack som valuta för inträdet.

Efter några timma på ACM gick jag mot Singapore Flyer. Tänkte köpa en biljett och åka på kvällen när det var mörkt. Men när jag väl kom till hjulet så kände jag att det var lika bra att åka nu. Osäkert om jag skulle orka dra mig ner till centrum igen på kvällen. Jag hade verkligen flyt. Igen kö till biljetterna. Ingen kö till kabinerna. Jag fick en hel kabin för mig själv. Kände mig som en kung där jag satt i ensam majestät och tittade ut över Singapore. Turen tar ca 30 minuter och som högst är man 165 meter över havet. Hyfsat bra utsikt om man säger så.

Nu var det dags att dra sig mot hotellet igen. Orkade inte gå och behövde ju få användning av mitt fulltankade åkkort som jag fyllde på med pengar när jag var här i mars. Sagt och gjort, det blev MRT tillbaka till en av de stationer som låg nära hotellet.

När jag kom upp ur underjorden igen så kam jag upp precis framför en av mina favoritrestauranger, Din Tai Fung. Eftersom jag ännu inte ätit nån lunch så kunde jag inte göra annat än att gå in.

Proppmätt klev jag ut i värmen och gick sakta till hotellet. Sov lite tupplur, sen blev det inte så mycket mer gjort den dagen. Var ute och gick en sväng på kvällen bara för att kolla området. Lite TV-bläddrande innan sömnen tog över.

Lördag. Idag skulle det promeneras. Jag hade anmält mig till en 5 timmars walking tour (free walking tour skriver man men rekommenderar att man ger minst 22 Singaporedollar i dricks). Vi skulle mötas vid ACM, och när hela gruppen samlats var vi 9 personer inklusive vår helt fantastiska guide Darren. Ett yngre par från San Diego som var ut på resa i regionen, En man från New Orleans’ som jobbat i Malaysia några månader och nu var på väg hem, ett gift äldre par från Taiwan som varit på konferens i Singapore och nu ville se nåt mer, tre personer från New York (tror att det var mamma och son och dotter, men oklart hur de hörde ihop) och jag. Det var första gången i Singapore för alla andra. Tror att det blir 15:e gången för mig (första var 1987 med Barbro, på väg till Jakarta).

Darren var som sagt en helt fantastiskt guide. Entusiastisk, påläst, energisk och skojig. Han hade dragit igång det här för några år sedan när han pluggade. Nu hade han jobb på stadsplaneringskontoret så han körde walking tour bara på lördagar. Två andra guider körde några gånger på veckodagarna också. SneakPeek Singapore heter företaget om ni skulle hamna i Singapore och är sugna på lite annorlunda sightseeing.

Vi började nere vid Singapore River. Fick historien berättad och visad för oss. Sen gick vi genom CBD (Central Bussines District) vidare mot Chinatown. Besökte ett bageri där Darren köpte smakprov till oss alla. I Chinatown tittade vi in i ett tempel innan vi gick till Maxwell Centre, ett hacker centre med massa olika matställen. Även här köpte Darren några olika rätter till oss att prova. En del gav mersmak, en del inte.

Vi fortsatte mot Tanjong Pagar där vi avslutade turen med att åka upp till 50:e våningen på ett bostadskomplex. Här var utsikten fantastisk. Vi kunde se när de övade inför nationaldagen den 9 augusti. Stora helikoptrar med singaporeanska flaggan flög över vattnet och in över stan. Stridsflygplan dånade också in över staden.

Uppe på taket kunde man verkligen se och förstå hur litet Singapore ändå är. Åt ena hållet såg vi Indonesien och åt andra Malaysia.

Om ni nån gång hamnar i Singapore, passa på att gå denna tur. Var värt tiden och pengarna.

När vi var nere på marken igen skiljdes våra vägar åt. Jag tänkte att jag skulle promenera tillbaka till hotellet. Men först måste jag få i mig lite mat. Hittade en koreansk fusion restaurang i Chinatown där jag käkade min middag. När jag hade betalat och kommit ut på gatan igen kände jag att när, jag orkar fan inte gå tillbaka. Det får bli MRT, och så blev det. MRT till Bencoolen. Härifrån är det bara några kvarter till mitt hotell. Klockan var nog närmare 8 när jag var tillbaka på rummet. Trött och svettig efter en väl använd dag.

Idag är det söndag och jag har inte gjort så speciellt mycket. Vaknade alldeles för tidigt igen. Låg och slösurfade innan jag insåg att det kanske var dags att få lite frukost i sig. Nere i restaurangen var det packat med folk så hon som styrde över stället sa att jag var nog tvungen att sitta vid bardisken och äta. Jag sa att jag kan komma tillbaka lite senare istället. Tog en långsam promenad runt kvarteren intill hotellet innan jag gjorde ett nytt försök. Nu fanns det gott om plats. Till och med ett fönsterbord.

Idag stod Fort Canning på programmet. Det är en park i centrala Singapore. Jag gav mig ut i värmen och vandrade långsamt mot parken. Hann inte långt innan jag var sjöblöt av svett. Än värre blev det av att gå i trapporna upp till parken. Man kunde tro att jag precis klivit ur duschen. Väl uppe i parken satte jag mig på en bänk i skuggan och bara glodde en lång stund.

Ibland vet jag inte riktigt varför jag åker hit till Singapore. Jag gillar verkligen staden och allt man kan göra här, men värmen tar knäcken på mig numera. Färdiggnällt.

Vandrade runt lite i parken och gick sen nerför kulle på andra sidan. Tog mig sedan till MRT och tog tunnelbanan tillbaka till mitt område. Åt en sen lunch och sitter nu på mitt rum på 10:e våningen och tittar ut på Nanyang Academy of Fine Arts som ligger tvärs över gatan.

Imorgon är det hemresa, men inte förrän till kvällen. Blir nog inte mycket gjort under dagen skulle jag tro. Så nu var det över för denna gången.

2 reaktioner på “Singapore

 1. Hej Kenneth,
  Vi åker 1 vecka till Singapore i slutet av maj 2020, Ubbe fyller 60 år. Läser din blogg och skulle vilja få tips på:
  1 Bra hotell- gärna med excecutive lounge
  2 Food tour – arrangör
  3 Något vi absolut måste se/göra när vi är där?

  Vi var där för några år sedan i typ 3 dagar så vi hann iallafall med Raffles och en Sinagpore Sling 🙂

Kommentarer är stängda.