Qingdao

Nattåg från Beijing till Qingdao. Bekväma 6-bäddskupéer utan väggar. Vid ett visst klockslag släcktes alla lampor och det blev knäpptyst. Nu skulle det sovas.

Framme i Qingdao på morgonen. Direkt till hotellet för incheckning. Några timmar slötid innan vi träffades i receptionen och gav oss iväg på en utflykt i 8-miljonersstaden. Först på programmet stod en båttur utefter kusten. Vi fick en snygg vy av skylinen. Sen tillbaka till land och en promenad till busshållplatsen. Där tog vi bussen till ett bryggeri (Tsingtao). Här var det rundvandring innan vi kom till det vi alla väntat på Provsmakningen. Vi fick en liten försmak pa ett färsköl, men sen fick vi det vanliga ölet. Det blev några glas innan vi vandrade ut från bryggeriet och ut på restauranggatan. Här hittade vi en trevlig fiskrestaurang. Valde ut några fiskar vi ville äta samt valde lite grönsaker till. För detta + öl + lite lokal whisky betalade vi 260 kronor. Det var 4 proppmätta personer som lämnade restaurangen.

Nästa dag var det promenaddag. Några (Helena, Nicke, Suzanne) ville stanna vid stranden och sola och bada, men jag fortsatte att traska. Efter att ha lämnat badarna rundade jag en udde och framför mig bredde en ny strand med klippor ut sig. Överallt på klipporna och stranden var det gräddbakelseliknande brudar som fotograferades. Det var minst 30-40 brudpar som poserade mot klippor, i vattenbrynet, ja precis överallt. Jag begrep inte om det var en modellskola som tränade eller om det var fotografer som tränade på bröllopsfotografering. Men jag skulle få mitt svar några timmar senare samma dag.

Jag fortsatte min promenad utefter vattnet. På ett ställe blev jag stoppad och krävd på pengar för att få fortsatta. Hade verkligen ingen lust att betala för att gå, så jag började vända tillbaka. Men vände mig om för att se om det var fler som krävdes på betalning. Det var det inte, de kinesiska personer som passerade behövde inte betala. Då blev jag lite grining och ställde mig demonstrativt intill de personer som ville ha betalat, bara för att visa att jag såg att andra inte behövde betala. De flinade och vinkade förbi mig.

Traskade på i några timmar till innan jag satte mig på en restaurang och tog nåt att dricka. Sen vände jag tillbaka samma väg som jag kommit. Även på tillbakavägen var det nån som ville ha betalat, men jag traskade bara på och låtsades vara lite lomhörd. Det gick bra det med.

När jag började närma mig hotellet igen så satte jag mig i skuggan och drack lite vatten. Då kom en kille fram och började prata med mig på engelska. Vi satt en stund och pratade om Qingdao och ditten och datten. Innan jag fortsatte så frågade jag om alla brudpar på stranden och han förklarade att det var par som hade gift sig eller skulle gifta sig som hade fotografering på stranden. Det var nästan ett måste att man skulle fotograferas där när man gifter sig. Så där fick jag till slut min förklaring till gräddbakelserna på stranden.

Dagens middag intogs på en fiskrestaurang i närheten av hotellet. Fisk, öl, grönsaker for 340 kronor mättade denna gång 5 personer.

Damerna var på sen fotmassage efter middagen. Själv slöade jag på rummet. Nästa dag åker vi vidare med färja till Korea.