Shigatse (3900 m)

Under natten hade det snöat så de intilliggande bergen var vita på morgonen.

Efter frukost gav vi oss iväg. Det skulle bli en lång dag i bil idag. Vi började med att köra mot det första pass vi skulle igenom, Tongla passet. Enligt guiden var det ca 5200 m högt. När vi kom upp dit och skulle ut ur bilen för lite fotografering var jag glad att jag hade alla kläder på mig. De blåste snålt på toppen kan man lugnt säga.

Färden fortsatten mot Lalung La passet som var något lägre, 5050 m bara. Även här var det urstigning och fotograferande innan färden gick vidare över bergen. Vi passerade avfarten till Mount Everest Base Camp, men dit skulle vi inte utan vi åkte vidare till Tingri. På vägen hade vi bra utsikt över Mount Everest. Den mörka bergstoppen till vänster om mig är Mount Everest.

Tingri åt vi lunch på grusplanen bakom restaurangen. Solen sken och värmde gott när man satt i lä. Ute i skugga och vind var det inte lika skönt. Slevade i mig ris med grönsaker innan vi fortsatte mot Shigatse.

På vägen passerade vi ytterligare några bergspass, Lhakpa La på 5400 meter enligt guiden, enligt stentavlan på platsen var det ”bara” 5248 meter.

Dagens sista pass var Tsuo La på endast 4500 meter.

I början av dagen färdades vi genom Himalaya, vi såg snöklädda bergstoppar överallt. Längre fram på dagen skiftade bergen karaktär. De riktigt höga topparna ersattes av lägre berg. Istället för att vara snöklädda skiftade dessa berg i alla möjliga färger. Vissa hade olika nyanser av brunt, men några hade stora områden med inslag av rött, grönt, gult eller gråblått. Inte ett berg var det andra likt. Vi hade även tur att få se lite djur på vägen. Mest var det tamdjuren get, får, ko, häst, jak. Men vi såg även vilda antiloper och ett annat djur som guiden inte riktigt kunde förklara vad det var. Men det såg lite grann ut som en hjort (med vit rumpa) utan horn.

Vi kom fram till Shigatse på sen eftermiddag. Checkade in på hotellet och tog en efterlängtad varm dusch. Bra sätt att få upp värmen lite.

Shigatse ligger på 3900 meters höjd (samma höjd som Nyalam där vi frös som hundar), men temperaturen är betydligt behagligare här. Vi tog en liten promenad på stan och köpte lite vatten och choklad

Handmålade skåp.

Middag på närliggande restaurang om nån timme. Imorgon blir det sightseeing för hela slanten.

Natten var sådär, vaknade många gånger med en bultande huvudvärk vilket troligen beror på höjden. Drack lite dåligt med vatten igår också vilket straffar sig. Så morgon började med en liter vatten. Sen var det frukost på stället intill. Te i mängder, kokt ägg och nåt svampigt bröd som man kunde klarat sig utan. Lite marmelad, tomater och gurka var tillbehören.

Efter frukost var det dags att vandra till Tashilungpo Monastary. Här gick vi runt och tittade på tempel och stupor. Dessemellan satt vi bara och tittade på människor och utsikt.

Sen var det dags för lunch. Vi gick till en tibetansk restaurang en bit bort. Åt jak-kött med ris och grönsaker. Det var helt OK.

Efter lunch gick Suzanne och jag och holländaren från den andra gruppen en kora runt klostret. Uppför berget och runda klostret. Det gick inte snabbt. Man blir lätt lite pustig på den här höjden. Det går inte lika snabbt som annars.

När vi tagit oss runt hade vi gjort oss förtjänta av en banana lassi. Mycket gott.

Vädret skiftar en del. Ena stunden är man klädd till tänderna sen får man ta av sig lager efter lager för att det blir så varmt. Solen skiner från en nästan klarblå himmel.

Soldriven vattenkokare. Vatten kokar vid 70 grader på denna höjd.

Nu är vi tillbaka på hotellet för lite vila. Ikväll ska vi käka med den andra gruppen på en restaurang 20-30 minuters promenad härifrån.