Anuradhapura

Idag skulle det bli en dag i buddhismens tecken. Vi skulle besöka världsarvet Anuradhapura, en gammal huvudstad på Sri Lanka. Nu finns en modern del med vi skulle till det stora ruin/tempelområdet.

Irosh plockade upp oss vid 9 och sen drog vi iväg. Vi åkte norrut längsmed kusten så vi hade havet på vår vänstra sida. När vi kom upp till Puttalam så svängde vi av in mot landet och Anuradhapura. Vi var framme lagom till lunch så vi käkade och åkte sen till hotellet för att checka in innan vi for ut till tempelområdet.

Vi började med att besöka Sri Maha Bodhi. Det lär vara en gren från det ursprungliga Bodhiträdet i Bodgaya, Indien under vilket Buddha nådde upplysning. Legenden säger att det är det äldsta planterade trädet som finns.

Här väntade oss ett antal stupor (dagobas), gamla ruiner, dammar, mer stupor och mer ruiner. Lättare att ni läser själva vi länken nedan:

Anuradhapura

Vid den sista stupan vi besökte var det full aktivitet. Det pågick föreläsningar av munkar. Många stora gruppe satt och lyssnade. Man höll också på att dekorera stupan så en hel del människor var fullt upptagna med det.

Det hade börjat mörkna när vi sakta begav oss mot hotellet igen. Helena och jag tog oss en kort simtur i poolen. Sen var det dags för middag. Det blev sedvanlig dal curry och lite olika grönsaker med ris. Frukt som avslutning. En stor kall öl för att släcka törsten också.

Proppmätta återvände vi till våra rum med fina utomhusbadrum. Aporna kan kolla på en när man duschar och sitter på toa. Svårt att tro att det skulle vara intressant, men dom kan om dom vill.

Orkade inte ens öppna boken jag fått låna av Helena. Somnade sött ändå.